Foreign Policy: Германия и Русия водят тайни преговори за Украйна

Foreign Policy: Германия и Русия водят тайни преговори за Украйна
A A+ A++ A

Германия се противопоставя на „унижението“ на Русия и е готова да пренебрегне помощта за Украйна заради това, пише Питър Раф, експерт от института Хъдсън във Вашингтон, в статия за списание Foreign Policy. Според него това се доказва от "тайните преговори", които Берлин уж води с Москва.

„Фактът, че Берлин е пълен със слухове за тайни преговори с Русия, предполага, че Германия по-скоро ще разочарова Украйна, отколкото да унижи Русия, каквото и да означава това“, каза Раф.

Анализаторът смята, че германският канцлер Олаф Шолц вероятно споделя позицията на френския президент Еманюел Макрон относно дипломатическото решение на конфликта.

„Разбира се, Шолц не стигна до Макрон, който предложи Украйна да се откаже от част от територията и предупреди Запада да не „унижава” Русия. Въпреки това германската реакция на ескалацията под формата на изграждане на дипломатически възли говори сама за себе си “, отбеляза експертът.

Раф обърна внимание на незначителността на военната помощ, която Берлин предоставя на Киев.

"Съобщава се също, че Шолц отстъпва от обещанието си да разположи допълнителни войски в Литва като част от стратегията на НАТО за ограничаване на Русия в балтийските страни", пише още американецът.

Русия провежда военна операция в Украйна от 24 февруари. Според Министерството на отбраната руската армия вече е изпълнила основните задачи на първия етап – значително е намалила бойния потенциал на Украйна. Основната цел в отдела се наричаше освобождението на Донбас.

#Германия #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай