Борисов: Къде са излишъците?

Борисов: Къде са излишъците?
„В момента между общините и държавата се работи много добре и всички заслужават похвала в това отношение", заяви премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хубавото на най-тежката криза е, че всички ние се научихме да ценим парите и да ги слагаме на най-правилните места, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Само преди 4 години в края на годината се отчиташе 3-4 милиарда лева излишък. Всеки ден съм в някой град и не мога да ги видя къде са", посочи премиерът по време на годишната среща на местните власти, предаде БГНЕС.

Борисов дори помоли кметовете и представителите на общинските съвети, ако знаят къде са излишъците, да му кажат къде са.

„Аз виждам как с 1 – 1.5 милиона се правят ремонти на опери, как се правят площади за 5-6 милиона, останаха ми очите в парка на Гоце Делчев, а там горе-долу толкова са парите. Не искам да си представя ако ние сега имахме 3-4 милиарда излишък какво щеше да се случи с държавата", каза още премиерът.

„Сега имаме по-добро усвояване на европейските фондове", подчерта той и призова общините да продължат с усърдие и внимание да реализират проектите си, „за да не се стига ситуация, в която Брюксел да ни спре парите”.

„Стараем се много при договарянето на парите за следващия програмен период и запазването на Кохезионната политика. За радост председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който е един много добър приятел на България, е на това мнение и се надявам да успеем да защитим този бюджет", добави Борисов.

Министър-председателят обеща, че преди да започне разглеждането на Закона за държавния бюджет за 2013 година в парламентарната комисия по бюджет и финанси още веднъж ще се прегледат разчетите, за да се види дали има възможност за увеличаване на парите за изравнителната субсидия на общините.

„Почти няма кмет, с който да не сме работили през тези три години, независимо от тяхното партийно оцветяване и мисля, че няма такъв, който да е поискал среща с мен и да не я е получил ако не същия ден, то на другия ден и да не сме се опитали максимално да му решим проблема", подчерта Борисов.

„В момента между общините и държавата се работи много добре и всички заслужават похвала в това отношение", добави той.

„Само преди 2-3 седмици в Министерски съвет събирахме кметове от всички партии и еднакво им се карах, защото близо 160-170 милиона за общинските болници стоят и още не се използват за закупуването на апаратура. Има големи градове, в които повече от 9-10 месеца не се обявяват конкурси. Хората чакат да бъдат лекувани, а парите стоят", коментира още премиерът.

#Бойко Борисов #премиер #Гоце Делчев #Брюксел #ЕК #Жозе Мануел Барозу #България #Закона за държавния бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници