Станишев настоява за въвеждане на прогресивен данък

Станишев настоява за въвеждане на прогресивен данък
„ГЕРБ взема пари от всички граждани. Лентичките, които Борисов реже, са за сметка на заплатите и доходите, които не дава”, коментира лидерът на БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Бойко Борисов иска да се бори за социална справедливост и срещу богатите, да последва предложението на БСП – да се вдигне данъкът на хората с високи доходи, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Това е израз на солидарност по време на криза, каза още Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според него Борисов не предприема тази стъпка, защото обслужва интересите на тясното си обкръжение.

Лидерът на БСП даде пример с приказките на ГЕРБ, че щели да въвеждат данък „богатство“, а реално въведоха данък „колиба“ (въведен за недвижими имоти с данъчна оценка до 1680 лева през 2010 г. – бел. ред.).

„Сега с десятъка върху депозитите облагат хората с малки депозити“, подчерта Станишев и напомни, че 70% от депозитите са едва до 1000 лв.

Коментарът на червения лидер е във връзка с изявлението на премиера Бойко Борисов от неделя, че „плоският данък неслучайно го въведоха социалистите, защото е несоциален“.

„Така че Станишев като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. Това ни отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако нямаше финансово-икономическата криза. Сега вече няма да го пипаме, защото данъчната стабилност е много важна и за бизнеса, и за инвеститорите“, каза още премиерът и подчерта: плоският данък няма да бъде пипан дори и при втори мандат на ГЕРБ.

Изказването на Борисов е цинично и лъжливо, смята обаче Станишев.

„Всичките му приказки за социална справедливост са пълно лицемерие“, добави той.

„ГЕРБ взема пари от всички граждани. Лентичките, които Борисов реже, са за сметка на заплатите и доходите, които не дава“, коментира лидерът на БСП.

Прогресивният данък, за чието въвеждане от БСП настояват, е вид данък, при който данъчната ставка расте заедно с данъчната основа.

Такъв е данъкът върху доходите на физическите лица в България до началото на 2008 година.

Обикновено прогресивният, или нарастващ, данък често се свързва именно с данъците върху доходите, където лицата, получаващи по-високи доходи, заплащат по-висок процент за този данък в сравнение с тези с по-малки доходи.

#Бойко Борисов #премиер #Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #плосък данък #прогресивен данък #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници