Общините искат кардинални промени в Закона за обществените поръчки

Общините искат кардинални промени в Закона за обществените поръчки
Председателят на Националното сдружение на общините Тодор Попов по време на годишната среща в Пловдив, октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нужни са кардинални промени в Закона за обществените поръчки, с които да се намалят обжалванията на процедурите и да се позволи предварителното им изпълнение, заяви председателят на Националното сдружение на общините Тодор Попов.

Основната тема на годишната среща на българските местни власти, която се провежда вече втори ден в Пловдив, е усвояването на средствата от Европейския съюз през този програмен период (2007-2013 г.) и подготовката за следващия (2014-2020 г.), информира БГНЕС.

Друи проблеми според Попов са недобрата съгласуваност на мерките по програмите, забавянето на плащанията и налаганите финансови корекции, както и недостатъчният капацитет на структурите, отговорни за изготвянето и управлението на проектите.

Общините подкрепят идеята за приемане на Закон за усвояването на европейските фондове и с готовност ще участват в неговото изработване.

Приоритетите на общините за следващия програмен период няма да са значително променени, коментираха на срещата.

Те ще искат инвестиции преди всичко в базисна инфраструктура, в човешки потенциал и насърчаване на заетостта, както и за укрепване на институционалния капацитет.

„Очакваме по-добра чуваемост и подкрепа за нашите предложения. Ние можем да бъдем гарант за продължаването на добрите практики в страната“, подчерта Попов.

„Следва активно да участваме в планирането и да подкрепяме усилията на централната власт за лобиране пред Европейската комисия. При предстоящите преговори за следващия програмен период очакваме обективна оценка на постигнатия напредък от страна на европейските ни партньори“, добави още председателят на Националното сдружение на общините.

#процедури #плащания #мерки #промени #Закона за обществените поръчки #Европейска комисия #Европейски съюз #ЕК #ЕС #програмен период #Национално сдружение на общините #Тодор Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници