До 2050 г. населението на света достига 10 млрд. души, повечето възрастни

До 2050 г. населението на света достига 10 млрд. души, повечето възрастни
Според отдела населението до 2050 г. на Земята ще бъде около 9 млрд. души, като след този период нивото на растеж ще остане стабилно. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

До 2050 г. всеки пети човек на Земята ще надвишава 60-годишна възраст, което значи, че старите хора ще бъдат повече от тези под 15-годишна възраст, сочат данни на доклад на Фонда на ООН за народонаселение, описващ застаряването на населението по света.

Статистиката има противоречива природа. От една страна – е положителна, защото хората живеят по-дълго, но от друга – може да се окаже икономическо и социално изпитание, предаде bTV, позовавайки се на доклада.

Лесно може да се предвиди бройката на застаряващото население, много по-трудно обаче се определя размерът на раждаемостта.

От дълго време експерти забелязват интересен момент при изчисляването на последния показател, който те наричат „демографски преход“. Той възниква, когато обществото става по-заможно.

Преходът се изразява в това, че колкото по-богати стават страните, толкова повече нивото на раждаемостта спада.

Според заключение, до което стигат статистиците, в развитите страни ще се наблюдава нисък прираст на населението.

„Исторически погледнато, раждаемостта в Европа е по-ниска, но ако разгледаме периода от последните 10 години, виждаме прираст на населението в по-заможните страни“, казва професор Джейн Фалкингам от университета Саутхемптън.

Според демографските експерти разликата в прираста не може да се отдаде единствено на емиграцията на населението в по-развитите страни, а и на промени на местно ниво.

Демографите вече не могат толкова лесно да прогнозират промените в популацията. Според последните тенденции в прираста на населението бъдещето се оказва все по-необятно.

Истината е, че никой не може да бъде сигурен в това. Експертите са направили много грешки, опитвайки се да предскажат демографските промени, се казва още в доклада.

Според професор Фалкингам това се получава, защото се пренебрегват специфични тенденции в нивото на смъртност и раждаемост.

Дали „демографският преход“ ще има наистина такова голямо влияние, или ще настъпи скок в продължителността на живота, който ще промени изцяло поставената в миналото картина, ще се разбере чак след години.

През 2004 г. департаментът на ООН по икономически и социални въпроси се опитва да предскаже състоянието на глобалното население през 2300 г.

Според отдела населението до 2050 г. на Земята ще бъде около 9 млрд. души, като след този период нивото на растеж ще остане стабилно.

Това обаче е осреднена оценка, която варира между най-високата стойност от 36.4 млрд. души и най-ниската от 2.3 млрд.

С други думи, като погледнем отвъд поколението, населяващо земята в този момент, можем да очакваме всякакви бъдещи развития. Не можем да се осланяме на прогнози, защото всичко може да се случи, сочат учените.

Експертите, от друга страна, се надяват страните да бъдат подготвени за всякакъв тип демографска промяна.

#Земята #население #ООН #Европа #Саутхемптън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници