ДПС и ИТН се заканиха да свалят шефа на парламента

ДПС и ИТН се заканиха да свалят шефа на парламента
A A+ A++ A

Заплахите на опозицията срещу председателя на Народното събрание Никола Минчев, че ще изгуби поста си, започнаха да добиват конкретна форма. ИТН и ДПС са готови да действат заедно, за да свалят Минчев. Към заверата се очаква да се присъедини и ГЕРБ-СДС.

По-рано днес между шефа на парламента и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония. Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като първият ни дипломат се канеше да представи класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отказаха. Това даде основание на противниците им да твърдят, че прикриват „националното предателство“ на премиера Кирил Петков.

През цялото време Минчев упорито отблъсваше непрекъснатите искания на опозицията да закрие заседанието за медиите и публиката. Завихри се дълга разпра, кулминацията на която беше заканата на ИТН да поиска оставката на председателя на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов изпълниха заплахата си и малко по-късно обявиха, че инициират подписка. За такова искане е необходима подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А парламентаристите от ИТН, след разцеплението, са едва 20 души. Затова беше неизбежно да търсят подкрепата на другите опозиционни формации.

Първи се отзоваха от ДПС. Водачът й Мустафа Карадайъ съобщи в парламентарни кулоари, че депутатите от движението са се подписали под искането. Той обвини Минчев в „дребни хитрувания“ по време на изслушването. И го укори, че не прави нищо, за да може ДПС да получи писмени отговори на свои въпроси от вътрешния министър Бойко Рашков, с когото движението отдавна е във вражда, пише "Сега".

#Никола Минчев #НС #ДПС #ИТН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници