Джоузеф Стиглиц: Еврото заплашва мира в Европа

Джоузеф Стиглиц: Еврото заплашва мира в Европа
Единната европейска валута разделя европейците и вреди на мира в общността, смята носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Единната европейска валута разделя европейците и вреди на мира в общността, смята носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.

„Всички външни наблюдатели са съгласни, че еврото и политиката за спасяване на еврото разделят европейците в този момент“, заяви Джоузеф Стиглиц в интервю за германския ежедневник „Ханделсблат“, цитиран от БГНЕС.

Според американския икономист еврото създава както разделение между отделните държави в еврозоната, така и вътре в тях заради засилването на екстремистките и националистически течения.

„Това не е добро за мира. Като цяло еврото е контрапродуктивно“, категоричен е Джоузеф Стиглиц.

Според него настоящото нестабилно положение може да доведе или до по-голяма, или до по-малка интеграция.

„Възможно е бащите основатели да са имали право, създавайки еврото, но те със сигурност са си представяли естествено развитие към политически съюз, а не насилствен съюз за избягване на бедствие“, допълни Джоузеф Стиглиц, който е представител на неокейнсианството и е носител на Нобелова награда за икономика през 2001 г.

Той обаче изрази задоволство от присъдената в петък Нобелова награда за мир на Европейския съюз.

„ЕС беше създаден като проект на мира и осигури мира в Европа. Така че той заслужаваше наградата“, смята икономистът, но отбелязва, че ЕС и еврозоната „не са едно и също нещо“.

#Джоузеф Стиглиц #еврозона #евро #ЕС #Нобелова награда за икономика #Нобелова награда за мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници