Какви са ползите от морската вода

Какви са ползите от морската вода
A A+ A++ A

Почти няма хора, които да не обичат да ходят на море. Да, има хора, които предпочитат планината пред морето, но пък някои от тях не биха отказали съчетаване на двата вида отмора – за няколко дни да са край морето и за няколко дни в планината. Въпрос на личен избор е.

Ходенето на море освен, че е забавно, приятно и релаксиращо, също е и изключително полезно. Важен е контактът на човешкото тяло с мораската вода. Морската вода е изключително богат източник на ценни вещества като витамини, минерали и други, които са полезни за кожата и тялото на човека. Тя има антибактериално и почистващо действие върху кожата и кожните инфекции.

Ползите от морската вода са безкрайни, тя може да бъде естествено лекарство за лечение на много състояния и заболявания. Особено благоприятно въздействие има за подобравяне на настроението и психическото състояние на човека. Морската вода съдържа магнезий в състава си, а магнезият има много благоприятно въздействие върху нас, успокоява ума и тялото. Препоръчва се не само къпане във водата, но дори и да се наблюдава морската вода, по този начин се премахва натрупващият се ежеднвено стрес, повишава се енергията на тялото, за децата това е особено важно. Шумът на водата и разбиването на морските вълни са естествен антидепресант за всеки организъм. Това е еликсир за душата.

Също така морската вода може да повлияе благоприятно при безсъние, понижава кръвното налягане. Дори само един ден да стоите на плажа или на брега край морето, това е достатъчно да имате през нощта добър сън.

От съчетанието на морските соли и слънцето и благодарение на антисептичните свойства на водата, добре се повлияват някои кожни заболявания като псориазис, лупус, акне, екзема, розацея и атопичен дерматит, кожата се заздравява. Сярата, която се съдържа в морската вода почиства кожата от гъбички.

Морската вода повишава и имунитета на хората. Така например при плуване се увеличава броят на червените кръвни клетки между 5 и 20 %. По този начин се стимулира кръвообращението. Тя повлиява добре и на хора с анемия, както и на тези с висока кръвна захар. Силицият укрепва кръвоносните съдове.

Положителен ефект има и при белодробни заболявания, дълбока кашлица, астма и други дихателни проблеми. В тези случаи се препоръчва рано сутрин да се дишат изпаренията на морската вода. Солената вода благоприятства за премахването на токсините, които се натрупват и атакуват белите дробове. Морската вода повлиява добре и на хроничната кашлица, както и неприятното отхрачване. Йодът във водата понижава холестерола, нормализира нивата на хормоните.

Благоприятен ефект има морската вода и при заболявания на опорно – двигателния апарат, ревматизъм. Изключително полезно е правенето на гимнастика във водата, отпускат се мускулите и крампите в тялото ни.

Препоръчват се и кални бани при костни, мускулни болки и артритни заболявания. Морската кал също лекува и безплодие при жените.

Освен външно, морската вода може да подобри здравето ни и вътрешно. Поглъщането на малки количества солена морска вода детоксикира тялото ни и дебелото черво.

Високото съдържание на сол в морската вода, премахва натрупаните излишни течности в организма на човека.

Освен всички изброени ползи на водата, да не забравяме, че тя подобрява и фигурата ни. При плуване във водата се изразходват най – много калории.

При всички тези ползи от морската вода, какво друго ни остава освен да събираме багажа и да тръгваме към морето, за да оценим, почувстваме и изживеем ефекта от морската вода.

 

 

#морската вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници