Филипинското правителство и мюсюлманските бунтовници подписаха мирен договор

Филипинското правителство и мюсюлманските бунтовници подписаха мирен договор
Лидерът на бунтовниците Мурад Ебрахим (в средата) подава гонга на президента Бениньо Акино (вдясно), заедно с преговарящия от страна на Ислямския фронт за освобождение на Моро Мохагер Икбал (вляво). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Филипинското правителство и най-голямата мюсюлманска бунтовническа групировка подписаха предварителен мирен договор, който ще сложи край на продължаващото вече 43 години въстание в южната част на страната.

Договорът беше подписан от правителствения преговарящ Марвик Леонен и преговарящия от страна на Ислямския фронт за освобождение на Моро Мохагер Икбал, отбелязват Асошиейтед прес и Дарик.

Рамковото споразумение предвижда създаване до 2016 г. в южния район Минданао на нов автономен район, който ще се казва Бангсаморо или Мюсюлманска нация, предаде Дарик, позовавайки се на ДПА.

На историческото събитие, състояло се в президентския дворец в Манила, присъстваха и президентът на Филипините Бениньо Акино, водачът на бунтовниците Ал Хадж Мурад Ебрахим и премиерът на Малайзия Наджиб Разак, чиято страна помогна за уреждането на споразумението, информираха още БТА и Дарик.

Договорът беше приветстван от Международната общност и поддръжниците на мира във Филипините като ключова стъпка към прекратяването на конфликта, отнел живота на над 100 000 души от началото си през 1969 г. досега.

#Филипини #договор #бунтовници #правителство #мир #мирен договор #Манила #Бениньо Акино #министър-председател на Малайзия #Наджиб Разак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници