Шотландия все по-близо до референдум за независимост от Англия

Шотландия все по-близо до референдум за независимост от Англия
В понеделник в Единбург ще се срещнат премиерът на Шотландия Алек Салмънд (вляво) и британският премиер Дейвид Камерън, за да финализират споразуменията за референдум. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Шотландия прави огромна крачка напред по пътя към референдум за своята независимост, който може да доведе до края на продължилия близо три века съюз между Англия и Шотландия.

В понеделник в Единбург ще се срещнат премиерът на Шотландия Алек Салмънд и британският премиер Дейвид Камерън, за да финализират споразуменията за референдум, предадоха Ройтерс и БТА.

Амбициите на Шотландия за суверенитет допълват сепаратистките тенденции в други райони на Европа като Каталония в Испания и Фландрия в Белгия.

Договорът за референдум, който се очаква да бъде подписан в понеделник, ще позволи на Шотландия да обяви свикването на референдум през 2014 г., на който шотландците трябва да решат дали да напуснат съюза с Англия или да останат в Обединеното кралство.

Националистите имат намерение датата на референдума да съвпадне със 700-годишнината от битката при Банъкбърн, където шотландската армия начело с Робърт Брус разбива английските завоеватели.

Дейвид Камерън е против отделянето на Шотландия, но е съгласен, че шотландците имат правото сами да решават бъдещето си.

„Договорът ще позволи на Шотландия да направи важна стъпка към своята независимост, а това означава да бъде създадена една по-справедлива и по-благоденстваща страна," заяви Алек Салмънд в неделя.

Шотландия, която има население от около 5 млн. души, и в момента в много отношения функционира като независима държава - тя има свой национален флаг, независима от Лондон правна система и характерна национална идентичност, запазила се след столетия на съперничество с южния й съсед.

Британското правителство отпуска всяка година на Шотландия безвъзмездно по 30 млрд. лири.

Един от ней-спорните въпроси е собствеността върху доказаните и поддаващи се на експлоатация залежи от природен газ и близо 20 млрд. барела петрол в принадлежащи на Великобритания райони от Северно море.

Алек Салмънд настоява, че Шотландия има право на лъвския пай от приходите от тези находища.

Лондон се тревожи и за бъдещето на ядрения си подводен флот, чиито бази са в Шотландия, защото шотландските националисти вече обявиха, че след независимостта на шотландска територия няма да има ядрено оръжие.

Според резултати от проучвания на общественото мнение едва между 30% и 40% от шотландците подкрепят идеята за независимост. Мнозина от тях си задават въпроса какво ще стане с шотландския дълг и дали страната ще стане автоматично член на ЕС, ако обяви независимост.

Шотландия и Англия се управляват от един монарх от 1606 г. и от един парламент от 1707 г.

През 1999 г. след референдум в Шотландия бе създаден самостоятелен парламент.

Междувременно белгийският премиер Елио ди Рупо отказа да преговаря с
фламандските националисти за превръшането на страната в конфедерация.

Късно вечерта в неделя лидерът на радикалната партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер, който спечели изборите за кмет във втория по големина град в Белгия, Антверпен, се обърна към правителството с призив за преговори за създаване на конфедерация.

По думите на Елио ди Рупо „няма никаква връзка между изборите за местни органи на властта и управлението на страната на федерално равнище".

#Шотландия #Англия #Единбург #Алек Салмънд #Дейвид Камерън #премиер на Шотландия #премиер на Великобритания #референдум #независимост #сепаратизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници