Константинова се извини на украинците

Константинова се извини на украинците
A A+ A++ A

Искам да се извиня на онези български граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не  е била моята цел. Това обяви вицепремиерът Калина Константинова преди да започне изслушването и в парламента относно прекратяването на кампанията за преместване на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната. 

От местата си в зала депутатите от ГЕРБ, по чието искане вицепремиерът се яви на изслушване в пленарна зала, вдигнаха листове с надпис „Оставка“. Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов отправи молба към тях с думите:  „Колеги, разбрахме посланието. Моля свалете листовете! Не сме на футболен мач!“, предаде Нова телевизия. 

От парламентарната трибуна тя даде обяснение за решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна в държавни бази във вътрешността на страната. 

Днешното изслушване в парламента в първата публична поява наКонстантинова след видеообръщението, с което бе обявен курс украинците да се изпращат към лагерите в Сарафово и Елхово за разпределение из страната. Тонът на това обръщение, в което в почти прав текст се казваше, че украинците капризничат и не желаят като българите да търпят липсата на здравна грижа, забавени помощи и пр., взриви обществените настроения в последните дни, пише „Сега“.

Изслушването е по инициатива на ГЕРБ. Днес Деница Сачева каза пред btv, че проблемите с бежанците и енергетиката могат да бъдат повод за вот на недоверие. Стана ясно обаче, че бившите управляващи не са готови да поискат такъв вот. „Когато сме готови с нашето решение, веднага ще го обявим. За момента това, което правим е да казваме истината, да показваме това, което се случва в управлението, за да бъдат хората убедени, че този вот на недоверие трябва да има успех не за опозицията, а за обществото“, заяви Сачева.

Константинова предизвика критики и в управляващата коалиция. „Демократична България“ обяви изказването й за грешка, но я оправда, че на „всеки се случва да не прецени как стоят нещата“. Днес дипломатична критика отправи и Любомир Каримански пред БНТ. „Адекватността на поста вицепремиер трябва да отговаря на ситуацията, това не е така в момента“, каза той.

Центърът в Елхово затваря, местят бежанците към хотели и почивни бази

Центърът в Елхово затваря, а всички бежанци днес ще бъдат изведени с автобуси към хотели и почивни бази във вътрешността на страната. 

6 автобуса ще извозят 220 бягащи от войната към хотели в курортите в Пампорово, Боровец и Старозагорските минерални бани.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева уточни пред bTV, че буферният център в Елхово е бил временен. Локацията се определя според профила на хората, за да се избегне струпването от вчера, каза тя.

Засега палатковият лагер в Сарафово остава, но в него не са настанени бежанци. Намерено е място за 60 души в държавна база в Приморско. 

В репортажa на bTV се разбра още, че държавата е имала идеи да прехвърли бежанците по стадиони в различни градове, докато намери къде да ги настани за постоянно. Нито една община обаче не се съгласила, като оправданието било, че за целта трябват решения на общински съвети и пр. Така се и стигнало до отваряне на бежанските центрове в Сарафово и Елхово.

#украинците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници