Бойко Рашков с първи коментар дали ще оглави КПКОНПИ

Бойко Рашков с първи коментар дали ще оглави КПКОНПИ
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отрече слуховете, че ще бъде освободен от поста си и ще заеме поста на шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). "Слуховете не коментирам", заяви Рашков пред bTV. За рокадата по върховете на властта се говори от дни, но до този момент нямаше потвърждение нито отричане от официални източници. "Той би бил страхотен шеф на КПКОНПИ", смятат депутати от различни политически сили.

След като бившия главен прокурор Сотир Цацаров напусна комисията, тя се управлява временно от заместник-председателя Антон Славчев, бивш кадър на ДАНС. Той оглавяваше комисията и през 2019 година след скандала с терасата на тогавашния председател Пламен Георгиев.

Припомняме, че правителството анонсира, че готви нов антикорупционен закон, който да раздели комисията на две и да й даде огромни правомощия - за борба с корупцията и за конфискация на незаконно имущество. Месеци по-късно такъв закон обаче все още няма.

Причината - разбирателството в коалицията между "Има такъв народ" (ИТН) и всички останали се изчерпва само с това, че КПКОНПИ трябва да бъде разделена на две. "ИТН" настояват управляващите двата органа да вземат решенията си с пълно мнозинство. Другите партии от коалицията не подкрепят това и смятат, че тази идея може да попречи на работата на комисията.

Бойко Рашков оглави МВР по времето на двете служебни правителства на Румен Радев, а впоследствие зае тази длъжност в кабинета на Кирил Петков.

#Бойко Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай