„Ройтерс“: Черна гора може да удължи 23-годишния захват на властта

„Ройтерс“: Черна гора може да удължи 23-годишния захват на властта
Лидерът на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович дава своя глас на предсрочните парламентарни избори в Черна гора. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя Черна гора гласува на парламентарни избори, които може да удължат 23-годишния захват на властта на управляващата партия и нейния лидер, Мило Джуканович, въпреки икономическата стагнация и широкоразпространените обвинения за корупция на високо ниво, коментира „Ройтерс".

Гласуването на парламентарните избори в Черна гора беше свикано предсрочно от управляващата коалиция начело с Демократическата партия на социалистите, чийто лидер е Джуканович.

Победителят ще ръководи преговорите на бившата югославска република за присъединяване към Европейския съюз, припомнят от „Ройтерс" и информационна агенция „Фокус".

След Хърватска, която трябва да се присъедини към блока през следващия юли, Черна гора е единствената балканска страна, която има шанса да стане нова членка на ЕС до края на това десетилетие.

Демократическата партия на социалистите на Джуканович остава с висока подкрепа въпреки икономическите проблеми, заради това, че преди шест години спечели независимост на страната с население 680 000 души от съюза си със Сърбия, коментира изданието.

Според „Ройтерс" евентуална победа ще върне на власт 50-годишния Джукабнович, който през последните две десетилетия с изключение на две години е изпълнявал длъжност на президент или премиер на страната.

Целта на Демократическата партия на социалистите е да получи категорично мнозинство, позволяващо й да води важните преговори с Брюксел за присъединяване на страната към Европейския съюз.

Очаква се социалистите да постигнат девети по ред изборен успех, като техният лидер, ветеранът на черногорската политическа сцена Мило Джуканович е единственият лидер на Балканите, чиято партия победи на всички избори от началото на разпадането на бившата Югославия през 90-те години.

Според допитванията коалицията на Джуканович ще излезе начело с 47% от гласовете срещу 40% за опозиционните партии, предаде БГНЕС.

#Европейски съюз #ЕС #Демократическа партия на социалистите #Мило Джуканович #партия #избори #власт #Черна гора #„Ройтерс“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници