217400 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Кръводаряването става платено: Ще се получава ваучер за половин надница

27 май 2022, петък / 13:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Кръводаряването става платено: Ще се получава ваучер за половин надница

Кръводаряването да стане платено предвижда законопроект за промени в закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането на народни представители от управляващата коалиция. 

Според вносителите така ще бъде прекратена търговията с кръв и кръвни продукти; ще се гарантира финансирането на дейностите по кръводаряване и кръвопреливане, разходите по тяхното вземане и изследванията, които включва; ще се въведе система за ранна диагностика и контрол на здравето; ще се създадат стимули за кръводарителство.

В проекта се запазва основния принцип за доброволност и безвъзмездност на кръводаряването, но в разходите за вземане на кръв се включват нови стимули, а на други финансирането се увеличава.

Кръводарителите ще имат право на подкрепителна храна в размер на 15 лв., а не на 8 лв., както досега. Ще се възстановяват транспортни разходи до 35 лв., които трябва да бъдат доказани с документ, при сегашни 5 лв.

Новият стимул е ваучер за сума, която ще е равна на 50% от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната заплата за страната. По данни за март 2022 г. тази сума ще е 41,70 лв., която ще претърпи промяна към момента на влизане в сила на промените заради нарастването на средната заплата.

Както досега лечебното заведение ще може да заплаща за кръв при спешни случаи и при липса на налични количества от необходимата кръвна група; за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски цели. Цените ще бъдат от 120 до 180 лв. на литър, при сегашни цени 90 и 100 лв.

Запазва се правото на два допълнителни дни платен отпуск за кръводарителите. 

Други важни промени засягат прилагането на Националната система за ранен контрол и превенция живота и здравето на реципиента (NAT), която за пръв път се записва в закона. Императивно се записва, че разходите за прилагането на тази система се осигуряват от държавния бюджет. С нея значително ще се подобри диагностиката на донорската кръв.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: