Невярно: Глоби и съд за украински бежанци в Германия, вижте при какви обстоятелства

Невярно: Глоби и съд за украински бежанци в Германия, вижте при какви обстоятелства
A A+ A++ A

В средата на май 2022 г. над 30 хил. Facebook потребители споделят твърдения, че от 1 юни 2022 г. украинските бежанци в Германия ще бъдат задължени да докладват цялото си имущество пред властите, а ако не го направят ще бъдат подведени под наказателна отговорност. AFP обаче провери тези твърдения и доказа през официални източници, че са неверни. От Федералното министерство на труда и социалните въпроси също отрекоха твърденията. В действителност от 1 юни 2022 г. украинските бежанци в Германия ще могат да кандидатстват за по-широки социални помощи, отколкото са имали достъп до този момент.

 

"Немеца го е измислил", започва Facebook публикация , споделена повече от 26 000 пъти от 13 май насам. След това се казва, че след 1 юни украинските бежанци в Германия ще бъдат "прехвърлени" към Агенцията по заетостта и ще бъдат "задължени да предоставят информация за цялото си движимо и недвижимо имущество." Освен това ако личният автомобил "надвишава 7500 евро, собственикът трябва да продаде автомобила и да живее с тези средства.". Авторът на публикацията допълва, че "ако се разкрие измама или прикриване ще се носи съдебна отговорност по немското законодателство."

Към поста е споделена снимка на автомобил с украински номера.

Твърденията създават впечатлението, че от 1 юни всеки украински бежанец в Германия ще бъде задължен да декларира пред властите цялото си имущество, а в противен случай ще бъде подведен под наказателна отговорност.

Тези твърдения обаче са неверни.

В действителност от 1 юни Германия ще даде възможност на пристигащите украински бежанци, които кандидатстват за социални помощи, да получат достъп до същите схеми за социално подпомагане като всички германски граждани или лица, получили убежище. Ако предвидените в закона условия са налице, то те ще имат достъп до повече механизми за социално подпомагане. Декларирането на размера на доходите и имуществото е част от критериите за кандидатстване за социални помощи, но по никакъв начин не е задължително за всички бежанци.

AFP се свърза с германските власти, които потвърдиха, че задължението за деклариране на активи се отнася само за тези, които искат да получават финансова помощ и които могат да докажат, че са в материална нужда, а не за всички бежанци, бягащи от войната.

Проверка на фактите тук: AFP

Ето и информацията, която се разпространи в медиите:

Германия въвежда нови строги мерки за украинските бежанци. На 1 юни украинските бежанци на територията на Германия ще бъдат прехвърлени от структурите за социално подпомагане към Бюрото по труда [ Job Center ]. 

Там ще бъдат задължени да предоставят информация за цялото си движимо и недвижимо имущество, съобщава Епицентър.бг.

За притежателите на автомобили се предвижда, ако даденият автомобил не превишава стойност от 7500 евро, собственикът ще получава социални помощи и ще може да остави автомобила за себе си. Но ако автомобилът надвишава 7500 евро, собственикът трябва да продаде автомобила и да живее с тези средства.

В случай че скрие свое движимо или недвижимо имущество, както и сметки в банки по целия свят, ще бъде разследван за измама и подведен под съдебна отговорност.

След като се даде съгласие немската страна изисква информацията от Украйна за банковите сметки, движимото и недвижимо имущество на подалите молба.

Ако се разкрие измама или прикриване ще се носи съдебна отговорност по немското законодателство.

Общинските власти на германската федерална провинция Хесен посочват, че за всеки украински бежанец ще се харчат по 3500 EUR на месец. За основа е взета средната оценка на разходите за бежанци от 2019 г., уточнява вестник Welt am Sonntag.

В Хесен 75 EUR на ден се изразходват за настаняване, грижи и допълнителни разходи, 25 EUR за "психо-социална помощ", 15 EUR за социална дейност и 10 EUR за мерки за сигурност. Общинските власти на Бранденбург вече се съгласиха с оценката на хесенските колеги.

Общо, според Федералната полиция на Германия, до момента в Германия са пристигнали 354 663 украински бежанци.

На 8 април канцлерът Олаф Шолц обяви плановете на правителството да отпусне 2 млрд. EUR на федерални заеми за бежанци от Украйна.

#украински бежанци #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай