Икономиката ни може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и затворят Босфора

Икономиката ни може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и затворят Босфора
A A+ A++ A

Българската икономика може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и ако бъде затворен Босфорът. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той изрази увереност, че Европейската комисия ще даде възможност България да получава руски петрол, като успоредно с това ще се търсят начини за диверсифициране на доставките на петрол.

„Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при спиране на руския петрол. Това е най-черният сценарий, който може да си представим, защото това означава, че няма откъде да влезе кораб, който да стигне до пристанище Росенец, което е основното петролно пристанище в страната. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Българският национален интерес, както неведнъж съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от санкциите за петрол от една страна и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. Да се направят магистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца“, обясни той, цитиран от БНР.

Василев уточни, че компанията „Лукойл-Нефтохим“ не може да бъде национализирана (каквито призиви отправиха от „Демократична България“), тъй като юридически тя не е руска. „Към момента би вкарала България в огромен международен казус, защото ние ще експроприираме дялове на частна компания, която не е в забранителен списък. „Лукойл" са си организирали нещата така, че компанията всъщност е швейцарска, а не руска собственост“.

Смъртни случаи при строителството на „Турски поток“?

Вицепремиерът коментира и проверката на газопровода „Турски поток“, която беше поискана от премиера Кирил Петков вчера.

„Притеснява ни себестойността на проекта „Турски поток“ - като начало 3 милиарда лева е доста голяма себестойност. Освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има неспазени процедури по ОВОС, но това всичко е в компетенцията на ДНСК и Министерството на околната среда, на Министерство на труда. Всичко това трябва да се провери дали е вярно и ако е вярно, съответно колко тежки са нарушенията“, заяви Асен Василев, цитиран от bTV.

50% намаление на акцизите на горивата няма да има

Вицепремиерът припомни, че цените на горивата се формират спрямо цените на петрола на международните пазари.

„Обсъждат се няколко варианта за подкрепа на най-засегнатите лица, така че да не бъдат нарушени прекалено семейните бюджети. Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен“, посочи финансовият министър.  

Василев бе категоричен, че 50% намаление на ставката на акциза за горивата, както искат превозвачите, няма да има, тъй като България е на най-ниската възможна акцизна ставка в ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай