Берлин обвини Русия: Използвате енергията като оръжие

Берлин обвини Русия: Използвате енергията като оръжие
A A+ A++ A

Германският министър на енергетиката Роберт Хабек обвини Русия, че вече използва енергията като оръжие, след като Москва наложи санкции на над 30 западни енергийни дружества и намали подаването на газ към Европа, предаде Франс прес.

"Ситуацията се влошава, защото енергията вече се използва като оръжие по различни начини", посочи Хабек пред журналисти.

Русия вчера въведе санкции срещу над 30 западни енергийни дружества, повечето от които принадлежащи на "Газпром Германия" (Gazprom Germania), германския филиал на руския газов гигант.

Германската държава постави това дружество под свой контрол заради стратегическото му значение.

Транзитът на руски газ по газопроводите през Украйна също е намален от вчера, а подаването през един транзитен пункт на руско-украинската граница е спряно. Очаква се доставките днес да бъдат с близо една трета по-малко спрямо вчера, когато спаднаха с 20 процента за 24 часа.

В резултат на това подаването на руски газ през Украйна към най-голямата европейска икономика се понижи с около 40 процента за два дни, според данни на операторите.

От два дни Украйна казва, че вече не може да гарантира доставките през входния пункт "Сохрановка" в Луганска област заради присъствието на руските въоръжени сили. Киев поиска "Газпром" да увеличи подаването към алтернативния интерконектор "Суджа". Москва обаче твърди, че транзитът може да се осъществява отлично през "Сохрановка", а пренасочването на доставките към "Суджа" е невъзможно.

Германия, чиято икономика е много зависима от руския газ, вчера заяви, че може да компенсира намаленото подаване чрез купуване на газ от Норвегия и Нидерландия. Страната се опитва да намали зависимостта си от руския газ и вече бърза да напълни газохранилищата си преди следващата зима.

"Резервоарите трябва да бъдат запълнени преди лятото, в противен случай ще бъде в положение, при което лесно могат да ни шантажират", предупреди Хабек.

Газохранилищата в Германия са пълни на 39 процента, спадът в обема на газа, доставян през Украйна, се компенсира от доставки от Норвегия и Нидерландия. Това съобщи днес Федералната мрежова агенция на Германия, цитирана от ТАСС. Текущата запълненост на складовете е по-висока, отколкото през пролетта на 2015, 2017, 2018 и 2021 г., се казва в доклада, пише факти.бг.

снимка: Pixabay 

 

#руски газ #енергийна зависимост #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай