Байдън ще разговаря с лидерите на 8 държави от Югоизточна Азия

Байдън ще разговаря с лидерите на 8 държави от Югоизточна Азия
A A+ A++ A
Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън започва разговори с лидерите на осемте държави от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които присъстват на двудневна среща на високо равнище във Вашингтон, на която американският държавен глава е домакин, предаде Асошиейтед прес. Това ще е първата среща на групата в Белия дом. А утре лидерите ще участват в по-официални разговори в Държавния департамент.

Форумът се провежда в момент когато президентската администрация увеличава усилията си да демонстрира, че САЩ не са се отказали от фокуса си върху Тихоокеанския регион, дори когато се посветили на проблемите, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.

На форума участват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Лидерите на другите държави от АСЕАН – Мианма и Филипините, не се очаква да присъстват.

Специалната среща на АСЕАН е непосредствено преди заминаването на Байдън следващата седмица на посещение в Южна Корея и Япония. Това ще бъде първата му визита в Азия като президент и по време на нея той ще разговаря с лидерите на двете държави. По време на обиколката си Байдън ще се срещне и с лидерите от стратегическия съюз, известен като „Куад“ и включващ освен САЩ, и Австралия, Индия и Япония.

В началото на мандата си Байдън се опита да постави по-голям акцент върху „Куад“ и подобряването на отношенията с тихоокеанските държави в момент, в който Китай продължава да бележи възход. За американския президент Китай е най-голямата заплаха за икономическата и националната сигурност на САЩ.

Байдън обеща, че американската външна политика ще се фокусира повече върху Тихоокеанския регион, но неговият опит за съживяването на американската стратегия в тази насока се усложнява сега от най-сериозните сражения в Европа от Втората световна война насам. В последните месеци сраженията в Украйна поглъщат по-голямата част от вниманието на външната политика на САЩ, отбелязва АП.
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници