Агнешкото месо удари 26 лева за килограм

Агнешкото месо удари 26 лева за килограм
A A+ A++ A

Агнешкото месо достигна рекордните 26 лева за килограм преди Гергьовден, показа проучване на GlasNews. 

Кварталните месарски магазини го предлагат само срещу заявка.

В големите хранителни вериги търсенето е слабо заради високите цени, макар те да са една идея по-изгодни. В хипермаркет замразена агнешка дроб сарма се продава на цена от 22.80 лева за килограм, а охладено агнешко от бут върви от порядъка на 22-23 лева. За сметка на това можем да си приготвим по наш вкус агнешки главички срещу 5 до 8 лева на килограм. Хората масово оглеждат витрините, без да смеят да закупят агнешко месо за предстоящия празник.

За сметка на това цените на салатите не са се вдигнали. Пресен лук може да се намери за около 0.49 стотинки за връзка, а марулите са около 80 стотинки за бройка в по-малките магазинчета.

Шефът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев алармира пред ''Телеграф'', че се опасява, че търговци слагат във фризера залежалото след Великден агнешко и се готвят да го продадат на Гергьовден. По думите му Българската агенция за безопасност на храните трябва да вземе мерки, за да не се подвеждат по този начин купувачите.

Потребителка сподели пред медията, че има двама именици - съпругът ѝ и нейната снаха. Тази година обаче ще пропуснат традиционната за Гергьовден трапеза заради високите цени и ще наблегнат на пържоли от свинско или пилешко месо. Друг клиент ни разказа, че смята да отскочи до Войводиново, тъй като негов приятел му е споделил, че местен фермер предлага агнета на по-ниски цени. По негови думи през предходните години е могло да се закупи цяло агне за около 18 лв. на килограм от собственик в района на Ново село.

Въпреки високите цени и отсъствието на агнешко на масата повечето хора са настроени позитивно за предстоящия празник, тъй като това ще бъде възможност да се видят с близки и приятели и да прекарат повече време в приятна компания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници