„Газпром“ ще използва мощностите на „Северен поток 2“ за нуждите на руския пазар

„Газпром“ ще използва мощностите на „Северен поток 2“ за нуждите на руския пазар
A A+ A++ A

Европейските потребители вече не могат да разчитат на пълния капацитет на газопровода „Северен поток 2“ (55 милиарда кубически метра годишно) в средносрочен план. Руският енергиен гигант „Газпром“ обяви, че ще използва част от мощностите на тръбопровода за нуждите на местния пазар, предава Интерфакс.
 
„Поради факта, че част от газопровода „Северен поток 2“ в момента не се използва и като се вземе предвид изпълнението на програмата за газоснабдяване и газификация за потребителите в Северозападния федерален окръг, „Газпром“ реши да използва излишния руски сухопътен газопреносен капацитет на проекта „Северен поток 2“ за развитие на доставките на газ в регионите на северозападната част на Русия“,се казва в съобщение на концерна.
 
„Ако германската страна реши да пусне в експлоатация морската част от газопровода „Северен поток 2“, само едно от двете разклонения може да бъде пуснато на 100%. Началото на пускането в експлоатация на второто вероятно няма да бъде по-рано от 2028 г“, уточниха от руската компания.
 
Морската част на газопровода „Северен поток 2“ с капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно преминава от компресорната станция „Славянская“ в Ленинградска област на Русия до балтийското крайбрежие на Германия. Към момента и двете разклонения на газопровода са заредени с природен газ и са готови за експлоатация.
 
Германските власти спряха процеса на сертифициране на газопровода, а САЩ включиха компанията Nord Stream 2 AG в списъка си със санкции, припомня агенцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници