Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа

Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа
A A+ A++ A

Световният ден за безопасност и здраве при работа се отбелязва всяка година на 28 април. На този ден почитаме и паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални заболявания, като отново се напомня на световната общественост, че те могат да бъдат предотвратени.

Увеличение на броя на трудови злополуки у нас през 2021 година спрямо предходната 2020 година, показват данни на Националния осигурителен институт. 

Увеличението на трудовите злополуки през 2021 г. става на фона на намаляване на броя на работещите в много предприятия - поради отпуск или съкращения, преустановяване на дейност от някои отрасли, преминаването на намалено работно време или работа от разстояние от други предприятия, посочиха от КТ "Подкрепа" вчера в съобщение по повод 28 април. 

През миналата година при трудови злополуки у нас са пострадали 2392-ма души, 68 са смъртните случаи.

През 2020 г. пострадалите при трудови злополуки са 2309, от тях 89 с фатален изход, показват данните на НОИ. 

Най-много през миналата година са смъртните злополуки в строителството -18 , 10 са в сухопътния транспорт, седем - в търговията на едро и дребно, пет - в производството на хранителни продукти, четири - в  производството на метални изделия, по две в горското стопанство и растениевъдството, и в събиране на отпадъци и пречистване на води.

Общият брой на смъртните трудови злополуки през 2021 г. обаче бележи тенденция на намаляване спрямо 2020 г., както и намаляване на честотата на смъртните случаи - една на всеки 35 трудови злополуки, спрямо една на всеки 26  за 2020 г., показват статистиката.

От „Подкрепа“ изчисляват, че всеки  работен ден – 249 за 2021 г., между 9 и 10 души претърпяват злополука на работното място, а на четири работни дни един работник в България умира.

От синдиката отбелязват, че насочването на вниманието и финансовия ресурс от работодателите към мерките за предотвратяване на пандемията от COVID-19, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място, в т. ч психосоциалните рискове на работното място, мускулно–скелетните смущения, сърдечно-съдовите заболявания.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година 2,2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести.

Годишно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона.

По изчисления на МОТ загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб. Според организацията опасните и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки ресурси, и намаляват производителността и качеството на продукцията.

През 2022 г. от МОТ поставят темата за социалния диалог, за участието на работещите в процеса на осигуряване на здравословни  и безопасни условия на труд и за изграждането на силна култура по безопасност, здраве и благополучие в предприятията под мотото: „Действайте заедно, за да изградите положителна култура на безопасност и здраве“.

Световният ден за безопасност и здраве при работа се отбелязва от 2003 г. съгласно решение на Международната организация на труда, с цел да се привлече вниманието на световната общественост към здравословните и безопасни условия на труд, както и да се възпитава култура на превенция, която е в основата на предотвратяването на трудовите инциденти и заболявания, свързани с работата.

От 1996 г. този ден се отбелязва и като Международен ден на солидарност с пострадалите при трудови злополуки или професионални заболявания по инициатива на международното профсъюзно движение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници