190 домакинства в Перник поискали кризисно настаняване

190 домакинства в Перник поискали кризисно настаняване
Росица Янакиева посочи, че около 60 семейства могат да бъдат настанени в различни сгради в община Перник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 190 домакинства, чиито домове са засегнати от земетресението в Пернишко, са поискали кризисно настаняване, обяви кметът на Перник Росица Янакиева.

Тя посочи, че около 60 семейства могат да бъдат настанени в различни сгради в община Перник.

Янакиева каза, че общината е готова да предложи сгради в Батановци, Мещица, ученическото общежитие в Мошино, както и на други места.

Неофициалната информация от междуведомствената комисия и министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев е, че пари за ремонт на сгради са отпуснати и те са в размер на 180 000 лева.

„Ние ще направим всичко възможно тези помещения да бъдат ремонтирани, за да бъдат настанени хората“, каза кметът на Перник пред БНР.

Интересното е, че министър Дончев сподели по-рано, че общината не е предложила места за кризисно настаняване – нещо, което Янакиева коментира като разминаване в информацията.

На срещата стана ясно още, че хората от Батановци и село Черна гора обмислят протест, защото се оказало, че за тях междуведомствената комисия не е отпуснала помощ.

Росица Янакиева заяви, че ще се срещне с тях, но все пак предупреди, че пари се отпускат за по-пострадали райони.

Междувременно стана ясно, че фирми, които правят ремонтите в община Перник, напускат, защото не са направени съответните плащания към тях.

1.6 млн. лева са задълженията на общината към фирмите. Тези пари обаче ще бъдат отпуснати след приключване на двете проверки, които вървят срещу общината.

Днешният ден беше обявен от Българския Червен кръст за Деня за Перник. От хуманитарната организация призовават точно в 12:55 часа хората да изпратят есемес на номер 1255.

Националната благотворителна кампания за набиране на средства за пострадалите от земетресението ще продължи до 18 октомври.

#Българския червен кръст #ЕС #Черна гора #Министър по управление на средствата от ЕС #Томислав Дончев #Мошино #Мещица #Батановци #кмет на Перник #Росица Янакиева #Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници