Данъкът върху лихвите се нуждае от повече аргументи, заяви Плевнелиев

Данъкът върху лихвите се нуждае от повече аргументи, заяви Плевнелиев
Държавният глава очаква повече аргументи по предложението на правителството за данък върху лихвите по депозитите, както и сериозен дебат в парламента с конкретни цифри и факти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението на правителството лихвите по банковите депозити да бъдат облагани с 10% данък има нужда от сериозно обсъждане, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава очаква повече аргументи по въпроса, както и сериозен дебат в парламента с конкретни цифри и факти, предаде БГНЕС.

Президентът коментира и темата за утрешните политически консултации за референдума за АЕЦ „Белене“. Процедурата е започнала вече след събирането на 500 000 легитимни подписа, посочи Плевнелиев. Референдум ще се прави, въпросът е политическото противопоставяне да не го забави и да демотивира хората да участват, каза той. /БГНЕС

„Като човек, който разбира от икономика, считам, че правителството се опитва да реши три сериозни проблема. Първи и главен – световната икономика навлиза в пета година на тежка криза и няма скоро да излезе от кризата. Анализите на най-големите световни мозъци и икономисти показват, че лесно и бързо решение няма. Това е мнението на всички политически лидери, с които аз разговарях в Ню Йорк – 160 президенти и министър-председатели“, посочи Росен Плевнелиев.

Той определи дълговата криза като най-тежката между всички в днешно време - политически, икономически, финансови кризи.

„Когато и семействата, и компаниите, и държавите са до гуша в кредити, няма лесно решение. Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме“, допълни той.

Държавният глава прогнозира, че икономиката е изправена пред дълъг и труден период на възстановяване, пред който правителствата трябва да се фокусират върху работещи решения вътре в държавата.

„Двигателите на икономиката са три. Единият е потребление, другият е износ и третият е инвестиции. Поради това, че в света няма лесни пари, инвестициите са не на тези нива, които бихме искали да имаме. Същевременно и темата с износа в момента покрай забавянето на Китай, Бразилия и световната икономика също е в друга ситуация спрямо 2009 и 2010 г. Затова се фокусира правителството върху потреблението. Но как да раздвижим потреблението, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви? Може би това се крие като икономическа обосновка зад решението“, коментира Росен Плевнелиев.

Неговият възглед се оказа идентичен с този на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, че чрез данъка върху лихвите ще се стимулира потреблението, което е двигател на икономическия растеж, вместо хората да държат парите си в банки.

„За да се подобри икономическата перспектива, имаме нужда от инвестиции или потребление, което да движи икономиката. Решавайки проблема със заетостта, правителството търси начин  да раздвижи потреблението“, каза още Росен Плевнелиев.

#ГЕРБ #Менда Стоянова #депутат от ГЕРБ #банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници