Появиха се първи КАДРИ+ВИДЕО на горящия и потъващ крайцер "Москва"

Появиха се първи КАДРИ+ВИДЕО на горящия и потъващ крайцер "Москва"
A A+ A++ A

Ексклузивни снимки и видео, показващи руския военен кораб "Москва", преди да потъне миналата седмица, се появиха онлайн.

МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ КЛИПА ТУК

Корабът във видеото и изображенията съответства на формата и дизайна на ракетния крайцер. Русия казва, че пожар на борда е причинил експлозия на боеприпаси и корабът е потънал, докато е бил теглен при буря. Украйна твърди, че го е потопила с ракети. Новите изображения не подкрепят веднага твърденията на нито една от страните, но едно е ясно - няма признаци за буря в момента, в който "Москва" започва да гори.

Какво показват видеото и изображенията?

Твърди се, че изображенията са направени на 14 април, ден след като Украйна съобщи, че е ударила военния кораб.

Трисекундният видеоклип - вероятно направен от спасителна лодка - показва "Москва" в далечината, горящ силно от левия й борд. Отдясно се вижда влекач, вероятно руски Шахтер.

СНИМКИ ОТ ДИМЯЩИЯ И ПОТЪВАЩ РАКЕТЕН КРАЙЦЕР - ТУК

Може да се види дим, който излиза от кораба, като част от надводния борд е силно повредена.

На една снимка се виждат и дупки в други части на надводния борд, което предполага, че военният кораб е поел значително количество вода.

Също така изглежда, че всички спасителни лодки на кораба са били разгърнати.

Има ли повече подробности за причината?

Украйна казва, че е ударила успешно Москва с две наскоро въведени украински ракети "Нептун". Неназовани американски служители заявиха пред американски медии, че вярват на украинската версия.

Русия твърди, че "Москва" е бил повреден след експлозия и впоследствие потънал поради "бурно море".

BBC показва кадрите на трима военноморски експерти, които се съгласяват, че щетите изглеждат в съответствие с ракетна атака. Джонатан Бентам от Международния институт за стратегически изследвания заключи, че корабът на изображенията със сигурност е крайцер от клас "Слава" и "вероятно е "Москва".

Бентам казва, че видимите щети, нанесени от крайцера, изглеждат така, сякаш са били причинени от ракетна атака с с "Нептун", но подчерта, че не е възможно да се изключат и други причини на този етап.

"Димните следи по левия борд изглежда са близо до ватерлинията. Това може да означава, че са спускащи се по море ракети, каквито са ракетите "Нептун", обяснява Бентам.

Изтичане на гориво

Друг експерт, контраадмирал Крис Пари, който преди това командва разрушител на Кралския флот, казва пред BBC, че е сигурен, че щетите са причинени от ракетен удар.

"Можете да видите много назъбен взривен борд на кораба", обяснява контраадминистратор Пари. "Ако беше вътрешна експлозия, щяхте да видите покритието да стърчи навън, а не навътре. Но това предполага проникване и последваща експлозия. Без съмнение е ударен от една или две ракети."

Бившият командир на НАТО казва, че едно от обясненията за обширните щети от дим е, че ракетите, съхранявани на борда, са били пробити при удар, а горивото им е изтекло по палубите на кораба, причинявайки опустошителен пожар.

"Виждате, че палубите са напълно изкривени, целият кораб изглежда като изгорял. Мисля, че горивото е преминало по палубите, дори надолу по задния край", предполага той.

Взривяващи се боеприпаси

Друг военен експерт, Сидхарт Каушал от Кралския институт за обединени служби, отбелязва пред BBC, че основната зона на щети от огън е "където са боеприпасите за корабните зенитни оръдия".

"Една работна хипотеза е, че пожар, започнал от първоначалния удар, е изпарил боеприпасите от зенитните оръдия", казва Каушал.

Въпреки че условията могат да варират в различно време, във видеото няма нищо, което да потвърди първоначалното твърдение на Кремъл, че "Москва" е потънала поради бурни условия.

Преди потъването руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което се казва, че "корабът е сериозно повреден. Целият екипаж е евакуиран".

BBC не успява да провери твърденията.

Русия също не е признала, че има жертви. В събота руското министерство на отбраната публикува кадри, показващи това, което определи като екипажа на "Москва" на парада в кримския пристанищен град Севастопол.


Военният кораб с 510 души екипаж беше оглавил военноморското нападение на Русия срещу Украйна, което го превърна във важна символична и военна цел.

По-рано в конфликта "Москва" придоби известност, след като призова украинските гранични войски, защитаващи Змийския остров в Черно море, да се предадат - на което запомнящо бе отговорено със съобщение за отказ, което свободно се превежда като "върви по дяволите" (иди нахуй).

#крайцер Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници