В Европа само България нямала данък върху лихвите по депозити, твърси Менда Стоянова

В Европа само България нямала данък върху лихвите по депозити, твърси Менда Стоянова
България е единствената страна в Европа, в която няма данък върху печалбата от спестяванията на физическите лица, заяви Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е единствената страна в Европа, в която няма данък върху печалбата от спестяванията на физическите лица, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя отново подкрепи предложението на кабинета „Борисов“ по идея на финансовия министър Симеон Дянков лихвите по депозитите да се облагат с 10-процентен данък, предаде БГНЕС.

По думите й, новият данък е икономически обоснован, защото в България доходите на физическите лица и на фирмите се облагат с 10% плосък данък.

„Тази единствено ниска ставка сред страните от ЕС означава, че трябва да има много широка данъчна основа, върху която да се налага тя, и всякакви изключения от тази данъчна основа не са приемливи“, коментира Менда Стоянова.

Тя подчерта, че смята за нормално пасивните доходи от лихви да се облагат подобно на доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми.

„Не мисля, че ефектът ще бъде „Буркан банк“, защото сигурността, която банките дават на парите, няма къде другаде да се получи“, отбеляза още Менда Стоянова.

Според нея хората, които имат малки депозити, няма да усетят кой знае каква данъчна тежест и даде пример с депозит от 1000 лв., за който данъкът на година върху лихвата ще бъде 4 лв.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия изрази убеждение, че категорично няма двойно облагане, защото хората са платили вече данък върху доходите, които после са депозирали като главница в банката, а лихвата, която те получават, е допълнителен доход, който ще бъде обект на облагане.

„В закона е записано, че това е окончателен данък. Ангажимент е на платеца на дохода автоматично да се удържа и внася в бюджета сумата. В случая една корекция в софтуера на банките би направило този механизъм работещ“, поясни Менда Стоянова.

Тя допълни, че не вижда причина да говорим за оттегляне на решението на правителството. Според нея банковата система не е застрашена от въвеждането на този данък и позицията на БНБ е точно в този смисъл.

„Това е втори данък върху пари, които вече са били обложени, събират нови данъци и за мен е много сериозна грешка“, изказа мнение и председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

#Менда Стоянова #депутат от ГЕРБ #банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници