Дунав мост 2 трябва да е готов до края на годината, иска Московски

Дунав мост 2 трябва да е готов до края на годината, иска Московски
Министерството на транспорта си е поставило за цел Дунав мост 2 да бъде завършен до края на календарната 2012 г., заяви ресорният министър Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на транспорта си е поставило за цел Дунав мост 2 да бъде завършен до края на календарната 2012 г., заяви ресорният министър Ивайло Московски.

„Окончателното завършване на Дунав мост 2 между Видин–Калафат зависи от метеорологичните условия, тъй като довършителните дейности изискват определени температури“, коментира Ивайло Московски пред БГНЕС.

По думите му мостът трябва да бъде окончателно съединен в близките дни, но срокът за влизане в експлоатация на съоръжението зависи от създаването на компанията, която оперира по моста.

Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги подписват в четвъртък Меморандум за създаване на смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Създаването на смесения българо-румънски междуведомствен комитет ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни по общите проекти за подобряване на корабоплаването в общия участък от река Дунав и на свързаността между двете държави.

България вече е подготвила екипа, който ще преговаря с Румъния за компанията, която ще стопанисва Дунав мост 2, но партньорската страна все още не е излъчила своите представители.

Съвместните екипи трябва да договорят всички технически детайли по работата на тази компания.

Според Меморандума, подписан още 2000 г., пътните такси ще бъдат събирани на територията на Румъния.

Министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги обясни, че румънската страна обсъжда дали дружеството да бъде с публично партньорство, като се надява този въпрос да бъде разрешен до ноември, за да не пречи на старта на Дунав мост 2 с бюрократични процедури.

Румънският транспортен министър обеща страната му да положи всички усилия да ускорят бюрократичните формалности.

Ивайло Московски припомни, че на междуправителствено ниво са идентифицирани два допълнителни моста между двете страни. Това са мостовете Силистра-Кълъраш и Бекет-Оряхово, които ще започнат да се изграждат, когато бъде намерено финансиране.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че финансирането по линия на структурните фондове е крайно ограничено, когато се говори за инфраструктура и мостовете, тъй като целите на Европа 2020 са по-скоро насочени към мерки и инвестиции в други сектори.

„Подготовката за такива проекти може да се финансира или по линия на програмата „Дунав“, или по линия на програмата за трансгранично сътрудничество като техническа подготовка, а самите мостове и съоръжения изискват много голям ресурс“, обясни Лиляна Павлова.

#Ивайло Московски #Министър на транспорта #Дунав мост 2 #Румъния #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #Овидиу Силаги #река Дунав #Видин #Калафат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници