ЕК отново се обяви против подялба на Косово

ЕК отново се обяви против подялба на Косово
Европейската комисия категорично не приема промяна на границите на младата държава Косово, обяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия категорично не приема промяна на границите на младата държава Косово, обяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле.

В сряда ЕК публикува доклада за напредъка на Сърбия по пътя й към членство в ЕС, в който Комисията препоръчва на Белград да спазва „териториалната цялост на Косово".

Вместо да предложи Сърбия да получи дата за започване на преговорите за членство в ЕС, ЕК й препоръчва да подобри отношенията си с Косово.

В коментар на доклада премиерът на Сърбия Ивица Дачич изрази разочарованието си от доклада и обобщи, че настояването на ЕК може да изостри отношенията с Прищина, вместо да ги изглади.

„Нашето искане означава само едно - ние не искаме да се стига до подялба на Косово. Тук няма никаква изненада и нова позиция. Принципът за непромяна на границите бе издигнат от Контактната група през ноември месец 2005 г., когато се преговаряше за статута на Косово," заяви Щефан Фюле пред сръбската държавна телевизия, цитирана от БГНЕС.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС категорично отказа да коментира последното изявление на сръбския премиер Ивица Дачич, който отново повтори, че „най-доброто решение е подялбата на Косово".

Косово обяви едностранно независимостта си от Сърбия през февруари 2008 г.

До днес над 90 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

#ЕК #Щефан Фюле #европейска интеграция #членство в ЕС #Косово #Сърбия #Белград #Прищина #Ивица Дачич #премиер на Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници