Повече от 1200 участника от 10 държави се включиха в седмото поредно издание на маратона „Търново ултра“

Повече от 1200 участника от 10 държави се включиха в седмото поредно издание на маратона „Търново ултра“
A A+ A++ A

На 09-10.03, в старопрестолната столица и околностите около нея се проведе маратона Tarnovo Ultra – Bike & Trail . Организиран от спортен клуб по ориентиране „Браун Тим“, в партньорство с община Велико Търново. Ултрамаратона е единственият в страната, който започва и завършва в центъра на областен град. Старт - финала бе, пред паметник „Асеневци“ – паркинг на художествена галерия „Борис Денев“. 

Спортното събитие отбеляза значителен ръст при колоездачите около 380 участници.

Състезанието включи следните дисциплини:

-          Бягане – 13, 33 и 53 км;

-          Колоездене – 30 и 48 км;

-          Дуатлон, включваш в себе си 38 км колоездене и 33 км бягане;

-          Корпоративна щафета „Търново ултра“

Взех участие в 53км дистанция. Завърших на последно място в дистанцията с време 10:58ч. Заех 80 място в категория мъже и 117 в общото класиране.

Трасето премина през следните места: село Самоводене, крепост Раховец, хижа Божур, платото Камъка (най-висока точка на гр. Горна Оряховица 412м.), хълм Гарга баир, село Арбанаси, парк Ксилифор, село Лясковец, село Шереметя, туристически учебен център „Момина крепост“, парк „Света Гора“.

Не желая да звучи като изтъкване, но до момента съм първият и единствен български пациент, успешно трансплантиран с хемопоетични стволови клетки от неродствен донор, също тъканно и органово трансплантиран, който в рамките на по-малко от един календарен месец успешно е завършил планински маратон и ултрамаратонв контролното време предвидено от организатора. Това се случи на петата година след трансплантацията - 2019г. Участвам в състезания, които са предвидени за напълно здрави хора. Класическата маратонска дистанция е 42. 195 км (26 мили 385 ярда). Всяка една дистанция, която е над 42 км, се счита за ултра, без значение на нейната положителна или отрицателна денивелация.

Първи съм, не защото съм най-добър или най-здрав от всички трансплантирани в страната, а защото пръв на мен ми хрумна да се опитам. И по стечение на обстоятелствата моите идеи се сбъднаха.

Миналата година за мое голямо щастие имам два национални рекорда. Първи успешно трансплантиран български пациент, завършил планински ултрамаратон над 100км в контролното време: ултрамаратоните Витоша 100 и Persenk ultra -  Диво прасе 110км за 23:32ч, а контролата бе, 30ч.

С успешното завършване на състезанието (Wild boar - Диво прасе), поставих европейски рекорд.

Държа да отбележа, че не съм професионален атлет, а любител, който тича на първо място за лично удоволствие.

Доброволец съм на 2020г. Получих статуетка Приз на името на Елена Георгиева.

За голямо съжаление от Изпълнителна агенция медицински надзор и здравното министерство не получавам абсолютно никаква подкрепа, защото министерството нямало финансов ресурс, който да отдели за популяризиране на кръводаряване, тестване за потенциален донор на хемопоетични стволови клетки от костен мозък и периферна кръв, органово и тъканно доноство.

Ако желаете да ме подкрепите в подетата от мен взаимопомощ, моля посетете по-долу публикуваните линкове.

Много благодаря за отделеното време и внимание!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници