ГЕРБ изненадващо номинира Анастас Анастасов за конституционен съдия

ГЕРБ изненадващо номинира Анастас Анастасов за конституционен съдия
ГЕРБ номинира зам.-председателя на парламента и шеф на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ номинира зам.-председателя на парламента и шеф на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов за конституционен съдия.

Тази номинация, подписана от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, е била внесена в последните минути преди крайния срок - в 18:00 часа в сряда, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Също в последния момент независими депутати са номинирали заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска за член на КС.

Левицата издига Татяна Върбанова - председател на търговско отделение във Върховния касационен съд.

„Синята коалиция" номинира дългогодишния депутат и зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова.

На всеки три години Конституционният съд се обновява с 4 нови членове. Комисията по правни въпроси предлага избора на двамата съдии да се състои на 31 октомври.

Кандидатите ще бъдат публично изслушани от Комисията по правни въпроси към Народното събрание, в открито заседание с пряко излъчване в Интернет.

Гласуването на кандидатурите в парламента ще се извърши явно. На всеки три години Конституционният съд се обновява с 1/3, четирима напускат, влизат нови.

През октомври изтичат мандатите на Евгени Танчев, Емилия Друмева, Георги Петканов и Владислав Славов.

До последно в средите на ГЕРБ, а и в опозицията, се чуваше, че всъщност управляващите ще номинират Марковска за член на Конституционния съд. Преди дни обаче изненадващо този вариант отпаднал, предаде „Дневник".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (за която до последно се говореше, че стои зад кандидатурата на Венета Марковска) обяснявала пред колегите си, че всъщност номинацията изобщо не била обсъждана.

Заради развоя на събитията управляващите за първи път бяха на път да останат без своя номинация за такъв важен пост.

До късния следобед в сряда народни представители не знаеха да има нов човек, който да замести кандидатурата на Венета Марковска, и допускаха, че в крайна сметка ГЕРБ ще подкрепи приемливи чужди номинации, като може и да не издига своя.

Положението станало обаче доста трудно, след като и от левицата, и от десницата, не пожелали да номинират свой човек, докато не получат уверението на управляващите, че той ще бъде избран, пише още „Дневник", позовавайки се на информация от кулоарите на парламента.

Затова „Синята коалиция" изчакваше до крайния срок преди да реши дали да номинира Екатерина Михайлова.

В БСП пък твърдяха, че няма изобщо да имат претендент, тъй като никой от тримата им вероятни номинации не искал да даде съгласието си без ангажимент, че наистина ще бъде избран, а такъв нямало.

Така до последния момент не се знаеше дали изобщо в парламента ще се намерят достатъчно кандидати, които да запълнят квотата от двама души на Народното събрание в КС.

По неофициална информация на депутати от ГЕРБ до трудната ситуация се стигнало заради поредното противоречие между двете спорещи юридически лобита в групата на управляващите - това около Искра Фидосова и това около Цецка Цачева, пише още „Дневник".

Искра Фидосова действително до последно предлагала кандидатурата на Венета Марковска, докато Цецка Цачева търсела причини да се противопостави.

Въпреки това Венета Марковска също има сериозни шансове да стане конституционен съдия, тъй като би могла да бъде подкрепена от хора в ГЕРБ при гласуването в пленарна зала.

На 24 септември съдиите от ВКС и ВАС избраха Георги Ангелов за свой представител в Конституционния съд. Четвъртият член на КС трябва да бъде посочен от президента Росен Плевнелиев. Като най-вероятен негов избор коментира името на сегашния главен прокурор Борис Велчев.

#Народно събрание #Конституционен съд #Анастас Анастасов #Цецка Цачева #председател на НС #Венета Марковска #Татяна Върбанова #„Синята коалиция" #Екатерина Михайлова #БСП #Росен Плевнелиев #Президент на България #Борис Велчев #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници