Коалицията пред разпад, най-лошият вариант - предсрочни избори

Коалицията пред разпад, най-лошият вариант - предсрочни избори
A A+ A++ A

"В момента управляващата коалиция е пред разпад. Единственото, което я държи, е това, че няма какво друго да се прави. От миналата година сме в състояние, когато няма полезен ход - няма друг, който да ръководи правителството, няма как да се прави друго, освен това, което правят".

Коментарът направи пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев, преподавател с СУ "Св. Климент Охридски".

По думите му най-лошият вариант би бил отиване на предсрочни избори. 

"БСП е готова да напуска коалицията по темата за даване на оръжие за Украйна и така да влезем в сценария на правителство на малцинството с плаващи тематични гласувания, което не е невъзможно. И това е вариант. Третият вариант е най-радикалният - "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се обърнат към по-естествените си съюзници, които биха били ГЕРБ и ДПС".

Той определи като най-вероятен вариантът с плаващи гласувания по определени теми.

Според него изходът от ситуацията с избора на управител на БНБ е да остане досегашният гуверньор Димитър Радев още известно време.

"Слави Трифонов пакетира кандидата на ИТН Любомир Каримански с темата за Северна Македония. Някак се появи връзка между тези две теми - едната в егоистичен интерес на неговата партия, а другата - произведена от медийните настроения. Президентът Румен Радев също пакетира темата за Македония с някакъв газов началник, негов съветник, който бил махнат. Преди това ВМРО пакетира Македония с Истанбулската конвенция. Темата за Македония се оказа някакъв вид маша за манипулиране на общественото мнение, което е доста тъжно", коментира културологът.

Проф. Ивайло Дичев подчерта, че нетърпението на избирателите подкопава доверието в управляващите:

"Протестите и разпадането на два парламента създадоха огромно нетърпение у гражданите, очакват някакви магически неща да се случат".

Трябва лидерство, обобщи проф. Дичев.

Снимка: Стоп кадър, бТВ

#проф. Ивайло Дичев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай