ARD: Корупцията в България процъфтява, а Борисов не е разследван

ARD: Корупцията в България процъфтява, а Борисов не е разследван
Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - нищо по-лесно от това! В България корупцията процъфтява, включително по най-високите етажи на властта, коментира германската ARD. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Елеонора Николова, АРД; Превод: „Дойче Веле"

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - нищо по-лесно от това! В България корупцията процъфтява, включително по най-високите етажи на властта.

Този телефонен разговор от март 2011 г., качен в YouTube, е показателен: българският премиер Бойко Борисов дава указания на шефа на митниците да изтегли инспекторите, изпратени на проверка в пивоварна „Леденика". Самият Борисов не оспорва, че е имало такъв разговор.

„Това е ежедневие в България," казва пред кореспондент на АРД ръководителка на специализираното звено за борба срещу корупцията БОРКОР.

Името на българския премиер се споменава и във връзка с нелегални дейности като търговия с дрога и горива, пране на пари и дори убийства.

От нелегална дейност годишно в България се правят 1,8 млрд. евро, е изчислил Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Най-големият проблем, според него, е усещането за безнаказаност на корумпираните политици.

„Вярно, че в цяла Европа има черни каси, с които се финансират партиите, но в България няма нито един случай на осъден за корупция високопоставен политик," казва Руслан Стефанов.

Също и българският премиер не е разследван от прокуратурата за въпросния телефонен разговор. Да не говорим колко чести са случаите на задържани и осъдени мафиоти, които (не)знайно как успяват да се измъкнат на свобода.

Европейската комисия редовно критикува България заради неефективната й съдебна система. Именно поради тази причина страната остава под наблюдението на Брюксел. Неотдавна правителството в София покани експерти от чужбина, които да помогнат при разчистването на тези проблеми. С тяхна помощ най-сетне трябва да стартират делата по няколко особено нашумели случаи на корупция.

Според Ролф Шлотерер, съветник на вътрешния министър Цветан Цветанов, българското общество и администрацията не проявяват достатъчно нетърпимост към случаите на корупция по високите етажи на властта.

„Никой не се разграничава ясно и категорично от хората, които потъпкват етичните и моралните норми. Затова е много важно мерките срещу корупцията да започват отгоре-надолу, а не обратното," казва Ролф Шлотерер.

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - това се смята за ежедневие в България. Но за разлика от хората, машините не са подкупни, припомня Шлотерер и дава следния пример: камери за видеонаблюдение и автоматични радари биха могли да заменят корумпираните катаджии.

В това отношение много помогна и присъединяването на България към ЕС преди 5 години, отбелязва Руслан Стефанов.

„Членството в ЕС премахна митническия контрол по границите с Румъния и Гърция, което намали нивото на корупцията наполовина. Помогна също и премахването на безмитните магазини - също заради приемането на България в ЕС," посочва още той.

#България #корупция #Бойко Борисов #БОРКОР #Руслан Стефанов #Център за изследване на демокрацията #съдебна система #Ролф Шлотерер #Цветан Цветанов #премиер на България #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »