Израел с предсрочни законодателни избори, обяви Нетаняху

Израел с предсрочни законодателни избори, обяви Нетаняху
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви предсрочни законодателни избори „възможно най-рано“, което означава през януари или февруари 2013 г., на фона на регионални напрежения и различия с американския съюзник.

В кратко слово Нетаняху заяви, че за доброто на Израел в страната трябва да има избори, информира БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Израелският премиер обясни, че е взел решението след консултации с „ръководителите на различните партии от коалицията“ на управляващата десница и констатирал, че му е невъзможно да прокара „отговорен бюджет“ за 2013 г. до края на годината.

„Искам от народа подновен мандат, за да продължа да ръководя държавата Израел“, посочи Бенямин Нетаняху.

Проектобюджетът за 2013 г., подготвен от министъра на финансите Ювал Щайниц, предвиждаше строги мерки за икономии, които нямаха практически никакъв шанс да бъдат приети от отделните партии в коалицията с наближаването на изборите след една година.

Нетаняху има големи шансове да остане на власт, показват последните проучвания.

Неговата коалиция, съставена от Ликуд (националистическа десница) и ръководена от самия премиер, религиозни и ултранационалистически формации, би получила мнозинство от 66 депутатски кресла от общо 120, според проучване на всекидневника „Аарец“, публикувано в края на септември.

#министър-председател на Израел #Израел #избори #власт #Бенямин Нетаняху #предсрочни законодателни избори #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници