С новия данък ГЕРБ бърка в джоба на хората според Петър Димитров

С новия данък ГЕРБ бърка в джоба на хората според Петър Димитров
С 10-процентния данък върху лихвите по депозитите на физическите лица управляващата партия ГЕРБ ще бръкне в джоба на хората, коментира депутатът от БСП Петър Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 10-процентния данък върху лихвите по депозитите на физическите лица управляващата партия ГЕРБ ще бръкне в джоба на хората, коментира депутатът от БСП Петър Димитров.

„В условията на криза това не е здравословна мярка“, заяви народният представител от опозицията, цитиран от пресцентъра на БСП.

Новата ставка се предвижда в промените в Закона за ДДС, приети от Министерския съвет в сряда, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

Според Петър Димитров обещаните увеличения на пенсиите и на минималната работна заплата на практика ще се вземат най-напред от хората, а после управляващите „ще върнат малко пари, за да си купят благоразположението на българите за изборите“.

„Това е поредното бъркане в джоба на българина с обещанието след това да бъде върнато на други хора в по-малки размери“, добави Петър Димитров.

Той напомни за прогнозите за задълбочаване на кризата и отбеляза, че растежът в България се докарва от европейските пари.

„Това не е истински, не е реален растеж. След като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде. Оглеждайки се, управляващите виждат негово величество данъкоплатеца“, заяви депутатът от левицата.

Помолен да коментира аргумента, че има такава практика в други държави, Петър Димитров предложи страната ни да се сравни и с практиката за доходите в другите държави на ЕС.

Според червения депутат мярката, която предлага финансовият министър Симеон Дянков, ще доведе до намаляване на депозитите в банките и до влошаване на състоянието на икономиката.

#депутат от БСП #Петър димитров #банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници