Депутатите ще отхвърлят данъка върху лихвите по депозитите, твърди депутат

Депутатите ще отхвърлят данъка върху лихвите по депозитите, твърди депутат
Според Хасан Адемов от ДПС данъкът върху лихвите от спестяванията може да засегне доходи от труд, които вече са били обложени с друг данък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението на правителството за 10-процентен данък върху лихвите по депозитите вероятно ще бъде отхвърлено в парламента между първо и второ четене, заяви депутатът от ДПС и член на социалната комисия Хасан Адемов.

Новата ставка се предвижда в промените в Закона за ДДС, приети от Министерски съвет в сряда, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

За депутата е важен въпросът дали изобщо трябва да се облагат спестяванията от януари 2013 г., тъй като ако това са доходи от труд, то вече са облагани с данък, т.е. един и същ финансов ресурс два пъти ще бъде подлаган на облагане, предаде БГНЕС.

Според Хасан Адемов предложението за данък върху лихвите по депозитите „се върти в пространството от доста години“, а правителството се опитва да го наложи.

„Тези пари са включени в приходната част на бюджета и ако отпадне този текст, означава, че трябва да отпаднат част от разходите“, предупреди народният представител от ДПС.

Друг въпрос е дали българите са в състояние да понесат в условие на криза такъв данък, което е една крайно непопулярна мярка, допълни Хасан Адемов.

Според депутата целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, защото проблемите в бюджета са изключително сериозни.

„Ако по този начин ще увеличаваме потреблението и възможността повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват „бели пари за черни дни“, тъй като очакват кризата да не свърши“, отбеляза Хасан Адемов.

„Ако се стигне до ситуация, в която ще има ефект на доминото и българите започнат да теглят пари от банките, тогава банковата система ще бъде изправена пред сериозно изпитание и едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството“, завърши депутатът от ДПС.

#Хасан Адемов #депутат от ДПС #депозити #данък #лихви #данък върху лихвите по депозити #Симеон Дянков #Министър на финансите #Закон за ДДС #Министерски съвет #банкова система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници