Кабинетът предлага 10% данък върху лихвите по депозитите

Кабинетът предлага 10% данък върху лихвите по депозитите
Според Симеон Дянков целта на данъка върху лихвите по депозити е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов“ предлага лихвите по депозитите на българските граждани да бъдат обложени с 10-процентен данък от 2013 г.

Новата ставка се предвижда в промените в Закона за ДДС, приети от Министерски съвет в сряда, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица, предаде БГНЕС.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

„Богатите плащат по-ниски данъци“, аргументира въвеждането на новия данък финансовият министър Симеон Дянков.

„Доходите от депозити е типичен за по-богатите. Така някой, който получава минималната работна заплата, плаща данък, а тези, които са по-богати и си държат парите в банки, не плащат такъв“, коментира финансовият министър.

Той даде конкретен пример за последствията от новия данък.

„Ако някой има 20 000 лв. на депозит, то при годишна лихва от 4%, той ще плаща 80 лв. данък на година. Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв.“, изчисли Симеон Дянков.

Според него целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

„Ако някой има 50 млн. лв. в банкови депозити, ще плаща повече от лихвите, които е получил, но така е справедливо“, заяви още финансовият министър.

Той определи като странно група хора да имат доход, който не се облага с данък.

На въпрос дали този нов данък няма да се отрази на стабилността на банковата система, финансовият министър заяви, че „банковата система има огромен ресурс, като всеки месец този ресурс се увеличава с около половин милиард лева“.

#депозити #данък #лихви #данък върху лихвите по депозити #Симеон Дянков #Министър на финансите #Закон за ДДС #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници