Съвети за перфектна усмивка от лекар по дентална медицина

Съвети за перфектна усмивка от лекар по дентална медицина
A A+ A++ A

Д-р Гергана Николаева се дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет в гр. София. По време на следването си работи като дентален асистент, а след това и като лекар по дентална медицина в клиника в гр.София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология, както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Тя споделя, че за нея денталната медицина е една постигната цел. За нея работата с пациенти е предизвикателство и голяма отговорност, но всеки разрешен случай носи след себе си и голямо удовлетворение.

Поговорихме си с д-р Николева, за да разберем кои са основните фактори за здрава и красива усмивка, как правилно трябва да се грижим за зъбите си и какво да избягваме що се касае до устна хигиена.

Усмивката е нашата визитна картичка. Кои са най-важните фактори за здрави зъби и венци?

На първо място е личната орална хигиена. Важно е още от детска възраст да се изградят стабилни навици за правилно и редовно почистване на зъбите. На второ място са редовните профилактични прегледи при специалист стоматолог. Оралният статус на всеки пациент е индивидуален и лекарят може да даде точни насоки и съвети за конкретния случай – какво трябва и какво не трябва да се прави. Други  фактори са правилното хранене, контрола на тютюнопушенето, позицията на зъбите и др.

Смятате ли, че българина знае как и се грижи добре за здравето на устната кухина?

За съжаление в голям процент от случаите не. В практиката си наблюдавам все по-често млади хора, които са загубили повече от 4-5 дъвкателни зъба. Все още нямаме изградени навици като общество за профилактика и превенция на заболяванията не само свързани с устната кухина, а като цяло.

Храната какво влияние оказва върху зъбите?

Храненето оказва огромно влияние върху зъбите още от ранна детска възраст. Прекомерният прием на въглехидрати спомага за понижаване на рН в устната кухина за дълги периоди от време, което води до появата на кариеси.От друга страна е доказан протективния ефект на млякото и млечните продукти. Няколко съвета, свързани с храненето и здравето на зъбите са :

  • Избягвайте междинните приеми на сладки храни и напитки между основните хранения или ги намалете до минимум. Сладките могат да са десерт към основното хранене.

  • Консумирайте въглехидратни напитки (сокове, газирани сладки напитки) с чаша, а не със сламка, за да са по-малко време в контакт с оралната среда.

  • Храненето може да завърши с парче сирене, кашкавал, прясно или кисело мляко, за да се нормализира рН по-бързо

Колко често трябва да мием зъбите си и защо прекомерното миене не е препоръчително?

Зъбите трябва да се мият сутрин и вечер задължително по около 3 мин. Важно е да се почистват всички зъбни повърхности , като освен четка и паста за зъби могат да се използват и допълнителни средства за почистване като конци, интердентални четки, орален душ и др. Важно е почистването да става с правилна техника и без натиск. Прекомерното настискане с твърда четка може да носи последствия и за венците и за зъбите, като най-често се наблюдава изтриване на емайла в областта на шийката на зъба, което е съпроводено с болка при миене, консумиране на сладко, кисело и др.  

Колко често трябва да правим профилактичен преглед при зъболекар?

Профилактичните прегледи трябва да започнат още в ранна детска възраст 3-4 год. За да може детето да свиква с обстановката и да не свързва посещението в кабинета с болка и страх. В детските години е препоръчително прегледите да се правят през 6 месеца, заради динамичните промени в устната кухина. При възрастни е достатъчно веднъж годишно.

Дъвките - полезни или не?

Дъвките са приятни за много хора и са подходящи за почистване през деня, когато използването на четка и паста е невъзможно. Те водят до стимулиране на слюноотделянето , което улеснява премахването на хранителни остатъци от зъбите. Трябва да се знае, че те не могат да заместят миенето на зъбите с четка и паста, а могат да се използват само като допълнение към оралната хигиена.

Бялата усмивка повлиява положително самочувствието и все повече хора се стремят към нея. Какво мислите за избелването на зъбите в домашни условия?

Избелването на зъбите е популярна манипулация в днешно време. За да се минимизират негативните последствия върху зъбите и венците, като свръхчувствителност, изгаряния и др. е задължително избелването да става под контрола на дентален лекар.

2353542

Кои са най-добрите методи за избелване на зъбите? Има ли противопоказания като нарушаване на емайла и какво да трябва да знаем преди да се подложим на тази процедура?

Има основно два метода за избелване на зъбите – кабинетно избелване и в домашно условия с индивидуални шини. Денталния лекар може да ви насочи кое е по-подходящо в конкретния случай. Противопоказанията за избелване са наличието на зъбен камък – задължително трябва да се почисти преди процедурата, дълбоки пукнатини в емайла, други дефекти на емайла. Пациента трябва да е наясно, че при избелване короните и пломбите не променят своя цвят и ако има такива върху фронталните зъби би се наложила подмяната им.

Какви са най-честите грешки, които допускаме, и с тях предизвикваме кариеси или нарушение на емайла?

Най- честата грешка е нередовната и неправилна хигиена и ходене на зъболекар само при болка. Важно е проблемите да се откриват още в зародиш, когато разрешаването им е по-безболезнено и по-бързо за пациента.

Кървенето на венците е често срещан проблем. Как да го предотвратим и как да се справим с него?

Кървенето на венците се дължи на възпалението им, в следствие на натрупали се микроорганизми на венечния ръб. Важно е освен оралната хигиена в домашни условия и редовно да се почиства зъбен камък , поне веднъж годишно, за да се контролира натрупването на тези микроорганизми.

Вижте цялата статия на Jenite.bg

#зъболекар #усмивки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай