Зеленски поиска Европа да затвори пристанищата си за руски кораби

Зеленски поиска Европа да затвори пристанищата си за руски кораби
A A+ A++ A

Норвегия и останалата част от Европа трябва да затворят морските си пристанища за руски кораби, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски пред норвежкия парламент, предаде Ройтерс.

Европейският съюз, надявам се и Норвегия, трябва да въведат забрана за използването на европейски пристанища от руски плавателни съдове,  докато те блокират наши пристанища, каза Зеленски, говорейки по видеовръзка от Украйна.

Той добави, че Украйна и Норвегия, вторият по големия доставчик на газ в Европа след Русия, са започнали разговори за доставка на 5 милиарда кубични метра газ за следващата зима.

„Можете да имате решаващ принос към енергийната сигурност на Европа, като осигурите необходимите ресурси както за държавите от Европейския съюз, така и за Украйна“, каза Зеленски пред норвежките депутати.

„Вече сме започнали диалог за доставката на около 5 милиарда кубични метра за следващия отоплителен сезон. Надявам се, че това ще бъде основата за нашето дългосрочно сътрудничество в тази област“, допълни украинският президент.

Миналата година скандинавската държава изнесе 113,2 милиарда кубични метра газ, припомня агенция Ройтерс.

А Асошиейтед прес съобщи, че пред 169-те депутати в норвежкия Стортинг Зеленски е казал, че Русия иска да унищожи основите на Европа. Украинският държавен глава изтъкнал, че бъдещето на Европа се решава сега и допълнил, че имайки предвид военната дейност на Русия в Украйна, за Русия няма забранени цели. 

Източник:БТА
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници