БСП: С референдума ще си върнем държавата

БСП: С референдума ще си върнем държавата
„Референдумът трябва да бъде проведен дори и при сегашните много трудни условия“, заяви Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не смятам, че Конституционният съд (КС) има причина да слага преграда пред провеждането на референдума за АЕЦ „Белене“, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов.

„Този референдум засяга принципен въпрос. Нашият диалог е с управляващите, нашият диалог е с гражданите, а това, че различни партии искат да се оттеглят от участие в процеса, показва, че те отстояват теза, която не може да намери широка обществена подкрепа“, коментира Стоилов в ефира на БНТ в сряда сутринта.

„Референдумът трябва да бъде проведен дори и при сегашните много трудни условия. Той е важен освен за проекта „Белене“, той е важен, за да може българският народ да си върне държавата“, посочи още депутатът.

Освен настояването на социалистите да има промени в Закона за референдумите за намаляване на праговете за валидност Стоилов каза още, че ще се предложи допълнение в текста за референдума, което не променя смисъла, но за да се избегнат спекулации, се добавя „с държавно участие“.

Тези промени ще се искат, за да може държавата да създава контрол върху проекта, ползите от „Белене“ да са за гражданите, обясни Стоилов.

По другата важна тема – бюджета за следващата година, депутатът от опозицията заяви, че номинално Бюджет 2013 е с най-големи разходи, но въпреки това той е бюджет на некомпенсираното обедняване.

Дори ръстът, с който ще се компенсира част от заплатите и пенсиите, не покрива за средните и бедните слоеве реално техните намаления на доходите за последните три години, посочи той.

„Този бюджет не осигурява достатъчно средства на местните власти за съфинансиране по проектите от различните европейски програми“, каза още Янаки Стоилов.

Колкото до предложенията, за които депутатът се надява да се стигне до официализиране, а именно за различните региони на страната да има различна минимална заплата, Стоилов заяви, че БСП твърдо ще се противопостави.

„Искам да предупредя управляващите своевременно да се откажат от тази идея, защото нашата реакция ще бъде много остра, с протести“, каза Янаки Стоилов.

#Бюджет 2013 #Конституционният съд #КС #АЕЦ „Белене“ #референдум #БСП #Коалиция за България #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници