Над една четвърт от ваксинираните българи са го направили по принуда

Над една четвърт от ваксинираните българи са го направили по принуда
A A+ A++ A

Близо 27% от българите, които са се ваксинирали, са го направили по принуда. Това показва социологическо проучване на агенция “Галъп интернешънъл”. То е направенопо поръчка на Министерството на здравеопазването – между 24 февруари и 1 март.

Най-принудени да се ваксинират са се чувствали хората заради свободното придвижване. Близо 15% са отговорили, че документът им трябва, за да пътуват безпрепятствено в страната и чужбина. При над 10% пък документът се е изисквал за работното място. Някои от респондентите са отговорили, че ги е грозяло уволнение, ако не се имунизират.

Сред другите причини за ваксинация са предпазване от вируса (26.7%), грижа за себе си и семейството (17.7%) и вяра в науката (10.3%). Над 60% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още дози, ако се наложи. Над една четвърт са ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу вируса.

Най-честата причина за отказ от ваксинация пък е преболедуване на вируса. Над една пета (21.2%) от хората са отговорили, че вече са се срещали с ковид и затова няма да се подложат на имунизация. За приблизително една пета (19,1%) от хората, ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини. Липсата на достатъчно достоверна информация също е сред доводите на българите да не се ваксинират. Проучването показва още, че близо 40% от неваксинираните отхвърлят имунизационния процес срещу ковид-19. 19.1% не се чувстват уверени във ваксините, а 18.6% ги отричат като цяло. Към момента напълно ваксинирани са около 2 млн. и 50 хил. българи.

Данните са събрани сред 812 пълнолетни българи. От “Галъп интернешънъл” твърдят, че извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Все пак агенцията посочва, че е възможно отклонение от ±3,5% при 50% дялове.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници