Нов залп от обвинения към Борисов и компания (ОБЗОР)

Нов залп от обвинения към Борисов и компания (ОБЗОР)
A A+ A++ A

В първия работен ден след освобождаването от ареста на бившия премиер Бойко Борисов и негови приближени - нов залп от обвинения. Настоящият премиер Кирил Петков нарече „умопомрачаващо” това, че прокуратурата не разпитва Васил Божков. И паралелно, заговори за нов доклад, който разкривал огромни злоупотреби с европейски пари. Щетата била за половин милиард лева.

В същото време съдията, който трябваше да се произнесе по протоколите за претърсванията в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, си направи отвод. А от МВР повторно внесоха в Софийската градска прокуратура искане за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кирил Петков решил да даде показания срещу хора от ГЕРБ, след като намерил връзка за корупция по две линии - от една страна - признания на Васил Божков за даван подкуп, а от друга - данни от доклад на Европрокуратурата за злоупотреби с евросредства. Петков посочи директно името на Владислав Горанов.

„И става ясно че огромен процент от евросредтсва под негово ръководство, говорим за някои региони 90%, има само един допуснат участник. Ако един човек хипотетично е корумпиран, той не е корумпиран само за български левове или евро. Това е начинът на неговото управление. И едновременно с това имаме един човек, който се опитва по всевъзможни начина да каже, че е корумпирал тези хора. Двете неща, като се съчетаят заедно, има голяма опасност”, заяви Кирил Петков.

„Този доклад дава информация че е имало нередности под ръководството на Горанов. Има риск да предизвика обаждания, скриване на документи и укриване на доказателства”, каза Петков. 

Премиерът постави и въпроси - защо прокуратурата бездейства след доклад на АДФИ за ощетяване на хазната и защо укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков не е разпитан за твърденията му.

„Това означава, че българският данъкоплатец е платил за тази тишина на прокуратурата половин милиард. Прокуратурата, която да казва: „Ами тази информация не ни интересува, Skype връзките не са начина, по който да се разпитва”. Това е безумно. 11 Ако някъде говорим за окупирана институция, която не си върши работата, този случай го направи очевадно”, заяви Петков.

Държавата започва и спешна проверка заради джиповете на фирма „Аркад”, които са оставени за ползване в различни държавни институции. Един от тях беше намерен в гаража  на пиара Севделина Арнаудова. В екоминистерството има четири.

„Аркад” е строителят на газопровода Турски поток през България.

„Руската тръба се построява за 3 години и изведнъж остават едни джипове. Просто са оставени за ползване на едни добри хора, които явно са им помагали за реализацията. Няма безплатен обяд. Някой ги е дал тези джипове за нещо”, каза Петков.

Той коментира и още една нишка от днешния ден. Че съпрузите на Теодора Георгиева и Елена Попова, които работят в Европрокуратурата, са висши държавни служители.

„Тези хора много се притесняват най-накрая да имаме истински съдебни процеси. Сега се чудят какво да направят и според мен ще хвърлят по каквото може кал дори и върху евопрокуратурата”, коментира Петков.

Последва и нов сблъсък на менения.

„Да видим дали най-накрая прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който защитава интересите на българските граждани, а не на определени политически фигури”, коментира Лена Бориславова.  

„От тук нататък след тези действия не изключвам каквито и да било действия насочени срещу опозицията. Никой не е над закона, но ще добавя - дори и правителството”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Владислав Горанов не бе открит за коментар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници