Какво оръжие са хиперзвуковите ракети?

Какво оръжие са хиперзвуковите ракети?
A A+ A++ A

Преди дни, Владимир Путин предупреди, че хиперзвуковите ракети на страната му са готови за изстрелване. Във видео, публикувано малко след като нареди началото на инвазията в Украйна, руският президент Владимир Путин заяви, че „оръжия, които нямат паралел в света, са поставени в бойна готовност“. „Ще продължим да разработваме усъвършенствани оръжейни системи, включително хиперзвукови, и базирани на нови физически принципи, и ще разширим използването на модерни цифрови технологии и елементи на изкуствения интелект. Такива комплекси наистина са оръжията на бъдещето, което значително увеличава бойния потенциал на нашите въоръжени сили.“

Но какво точно представляват хиперзвуковите ракети и какви щети могат да причинят?

Хиперзвуковата ракета е ракета, която се движи със скорост 6200 км/ час. Това означава, че тя се движи с около 1.6 километра в секунда или 5 пъти по-бързо от скоростта на звука. В момента няма начин да бъдат спрени или прихванати. Някои ракети от този тип могат да се движат дори по-бързо. Руската балистична ракета с изстрелване от въздуха Х-47М2 Кинжал, например, може да достигне скорост 10 Мах, което се равнява на повече от 11 500 км/чобяснява НОВА

Има два основни типа хиперзвукови ракети; хиперзвукови крилати ракети и хиперзвукови ракетни носители.

Хиперзвуковите крилати ракети се задвижват от високоскоростен реактивен двигател, а не от гравитационни сили, използвани от по-традиционните балистични ракети. Хиперзвуковите ракетни носители изстрелват ракетата от височина, като тя се движи през земната атмосфера. Ракетата се издига в атмосферата на височина между 40 км и 100 км и достига целта си чрез използване на аеродинамичните сили.

Д-р Джеймс Босботинис, британски специалист по отбрана обяснява: „Хиперзвуковите ракети предлагат редица предимства пред дозвуковите и свръхзвуковите оръжия, особено по отношение на преследването на критични във времето цели (например, мобилни пускови установки за балистични ракети ), където допълнителната скорост на хиперзвуково оръжие е ценна. Те могат също да преодолеят отбраната на силно защитени цели, като например самолетоносач“.

„Разработването и внедряването на хиперзвукови оръжейни системи ще предостави на държавите значително подобрени способности за нанасяне на удари и, потенциално, средства за принуда. Това ще бъде особено важно в случая, когато голяма регионална сила, като Русия, се опитва да окаже натиск на съседна държава, използвайки заплахата от хиперзвукови удари срещу критични цели. Като такова, използването на хиперзвукови оръжия срещу регионалните държави също може да бъде дестабилизиращо, нарушавайки местния баланс на силите“, казва още д-р Босботинис.

Ще използва ли Русия ракетите?

В края на февруари, президентът на Русия Владимир Путин ескалира напрежението в Източна Европа, като призна областите Донецк и Луганск в Източна Украйна за независими държави и изпрати войски и танкове към Киев, за да „денацифицират“ държавата.

Тогава, на въпрос докъде могат да стигнат руските войски, Путин отговори, че „не е възможно да се прогнозира конкретен модел на действие – това ще зависи от конкретната ситуация, която се оформя на място“.

Така, заради ситуацията, оформила се в 24-тия ден от руската инвазия, Русия призна, че е използвала ракетната система „Кинжал“, за да унищожи склад с оръжия в района на западния украински град Ивано-Франковск. Руската агенция „Интерфакс“ побърза да отбележи, че това е първият път, в който Москва използва това оръжие в Украйна от началото на инвазията на 24-ти февруари.

Русия се гордее с усъвършенстваното си въоръжение, а президентът Владимир Путин каза през декември 2021-ва година, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети, чиято скорост, маневреност и височина на полета ги правят трудни за проследяване и прехващане.

Ракетите „Кинжал“ са на въоръжение в руската армия от 2018 година.

 

#хиперзвуково оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници