Пленени руски пилоти: Путин заповядваше атаки по мирни граждани, ще се върнем и ще се изправим срещу него

Пленени руски пилоти: Путин заповядваше атаки по мирни граждани, ще се върнем и ще се изправим срещу него
A A+ A++ A

Искам да кажа на нашия главнокомандващ да спре терористичните актове в Украйна, защото когато се върнем, ще се изправим срещу него."

Руският президент Владимир Путин "издаде заповед за извършване на престъпления. Не става дума само за демилитаризиране на Украйна или за разгром на въоръжените сили на Украйна, но сега градовете с мирни цивилни се унищожават".

"Престъпленията, които извършихме... всички ще бъдем съдени за тях."

Това са гласовете на руски военнопленници, които сега са задържани в Украйна.

Близо десетина се появиха на пресконференции, проведени от украинските власти, само няколко от 600-те, за които украинският президент Владимир Зеленски каза, че са били заловени.

Публичните им изяви могат да бъдат съмнителни според Женевските конвенции, които забраняват на държавите да причиняват ненужно унижение на военнопленниците. И е възможно те да са почувствали натиск да изразят възгледи, съпричастни към тези на техните похитители.

Но трима заловени пилоти на руските военновъздушни сили, които разговарят със CNN, не предполагат, че техните колеги говорят под принуда.

CNN поиска достъп, за да разговаря със затворниците с украинското вътрешно министерство. Това искане беше направено преди пресконференция, която се проведе в Киев в петък. CNN разговаря с тримата мъже веднага след тази пресконференция. Екипът на медията е едниственият в стаята и в нито един момент украинските служби за сигурност не се месят в разговора, нито насочват журналистите или затворниците да задават или отговарят на конкретни въпроси. Интервюто е проведено на руски език.

Тримата пилоти седят около една маса. Един от тях има рана на челото, която според него се е появила преди залавянето му.

"Лечението беше приемливо. Предложиха ни храна и напитки. Предложиха медицинско лечение", казва единият пилот, чието първо име е Максим.

Интервюто на CNN с тримата руски пленници разкрива, че те са дълбоко обезпокоени от мисията си и страданията на украинските цивилни. Те имат и тежки думи към техния главнокомандващ Путин. Техните показания изглежда подкрепят западните оценки, че има проблеми с морала сред поне някои руски войски в Украйна.

На 1 март високопоставен американски служител каза, че САЩ имат "индикации, че моралът в някои" от руските части намалява. "Те не очакваха съпротивата, която получиха, а собственият им морал пострада в резултат на това", каза служителят.

Максим, офицер и пилот на изтребител-бомбардировач, говори през по-голямата част от интервюто. Той изглежда насинен и много блед, но говори ясно с тона на професионален войник. Пилотът казва, че е получил своята "тайна бойна заповед" само ден преди Путин да обяви "специалната военна операция" срещу Украйна.

Пилотите са попитани какво мислят за твърденията на Путин, че Украйна се управлява от неонацисти.

"Мисля, че е измислено като претекст и е нещо, което светът не може да разбере", казва Максим. "Но Путин и неговият кръг се нуждаят от това, за да постигнат собствените си цели. Една такава стъпка е факта, че за тях е от полза да разпространяват дезинформация за фашизма и нацизма“.

"Не видяхме нацисти или фашисти. Руснаци и украинци могат да общуват на един и същи език, така че виждаме доброто в тези хора", казва още Максим. "Трудно е да се даде директна оценка на действията му. Но най-малкото, ако се съди по последствията от неговите заповеди - той действа неправилно."

На различен медиен брифинг на същото място, офицер-разузнавач, наречен Владимир, който също е бил заловен, казва пред група международни репортери: "Нашето правителство ни каза, че трябва да освободим цивилното население. Искам да кажа на руските военнослужещи: пуснете оръжието си и напуснете станциите си, не идвайте тук. Всички искат мир тук."

След това Владимир направи голяма крачка по-далеч, като каза: "Искам да кажа на нашия главнокомандващ да спре терористичните актове в Украйна, защото когато се върнем, ще се вдигнем срещу него."

Друг офицер от разузнаването на същото събитие повтори настроенията, обръщайки се директно към Путин.

"Няма да се криете това дълго. Тук има много като нас. Рано или късно ще се приберем."

Говорейки пред CNN, Максим става емоционален за страданията, нанесени на цивилните след инвазията.

"Не става дума само за демилитаризиране на Украйна или за поражението на въоръжените сили на Украйна, но сега се разрушават градове с мирни цивилни. Не знам какво може да оправдае, мамка му, сълзите на дете, или още по-лошо, смъртта на невинни хора, деца."

Той казва, че са наясно какво се е случило на места като Мариупол, където са били убити близо 1600 души от началото на инвазията.

"Това беше ужасяващ факт, не само защото е престъпление. Това е вандализъм. Не можеш да простиш такива неща. Да бомбардираш родилно отделение?", възмущава се той. "Това е най-перверзната шибана форма на неонацизъм, неофашизъм. Кой би могъл да си помисли за подобно нещо?"

Друг пилот, чието първо име е Алексей, добавя тихо: "Всъщност не зависи от нас кой да бомбардираме, какво да бомбардираме. Това е команда."

Пленниците говорят за объркване, нежелание

Максим и неговите колеги предполагат, че има широко разпространено безпокойство относно офанзивата в Украйна.

"Знам, че в моето подразделение са категорично против", твърди Максим. "Те имат много роднини и приятели в Украйна и им беше казано, че това е операция, локализирана в ДНР, а не атака срещу цялата страна. Моята дивизия беше напълно против. Ако Украйна искаше да стане част от Русия, да установи някакво сътрудничество - непременно. Никой не би бил против това. Но да ги насилваме е просто неприемливо."

Нийл Грийнбърг е професор по защита на психичното здраве в Кралския колеж в Лондон. Той служи във въоръжените сили на Обединеното кралство повече от 20 години и е работил като психиатър и изследовател в редица враждебни среди.

Той обяснява, че съгласно Женевската конвенция военнопленниците са задължени да посочат само имената си, ранг, дата на раждане и военен идентификационен номер. "Това е всичко, което трябва да дадете, така че фактът, че те казват повече от това, предполага, че или са били поставени в трудна ситуация, защото са били подложени на натиск върху тях, или че са достатъчно притеснени, че са нарушили протокола, защото вярвате на това, което казват", обяснява Грийнбърг пред CNN. "Това, което е интересно от психологическа гледна точка, е, че обикновеният войник често няма политическите идеали на този, който управлява страната. Така че, ако попитате войниците защо правят това, което правят, те често казват, че го правят, защото се бият един за друг - ние сме група братя, заповеди и се грижим един за друг", добавя той.

"Малко вероятно е те да имат същите идеали като Путин, така че би било погрешно да се мисли автоматично, че тези възгледи не са верни", категоричен е Грийнбърг.

Друг войник, задържан от украинците, разказа на отделен брифинг за медиите, за влизането на неговата артилерийска част от Беларус надолу по пътя за Чернигов. Той се разплака, докато говореше за среща с местни жители, които казали на групата му да се прибере вкъщи с думите: "Тук няма фашисти".

Той също така говори за объркване между войниците. Групата му попада в блато и се налага да унищожи бойната им машина на пехотата. Те се скитат пеша няколко дни, преди да стигнат до едно село и да се предадат след размяна на огън.

Друг руски войник - във видео, разпространено от украински медии - каза, че е преминал от Крим през първата нощ на офанзивата.

Неназован войник, който твърди, че е на 22 години и даде номера на частта си, казва, че скоро е станало ясно, че "ние не сме тук като миротворци, а за да се бием. Попитахме командирите какво, по дяволите, правим тук. Не можеше да се обърнем и да си тръгнем. Зад нас бяха ешелоните, които убиват дезертьори."

Войникът допълва: "Казаха ни, че няма цивилни във всяко селище. Но те бяха там. Това ни тревожеше. Вече бяхме разбрали, че ракети летят срещу цивилното население, срещу обикновените градове, но не и върху военните обекти. Въпреки че ни беше казано точно обратното. И така, ние се предадохме."

Заповеди в последната минута

Максим казва, че е получил бойните си заповеди ден преди Путин да обяви инвазията. И тогава, твърди той, имаше изненада.

"Заповедта беше отменена. Част от вече излетялите военновъздушни сили трябваше да се върнат. Бяхме щастливи и си помислихме, че може би нещата са били решени по мирен път", казва той. Но греши -  и скоро получи списък с координати за цели в Източна Украйна, около Изюм и Чухуев.

Той казва, че не е бил сигурен какво напада. "Невъзможно е наистина да се знае какво е отвъд нашите държавни граници. Например - те маркират колона от танкове. Но не можем да сме сигурни дали наистина има такава там или не.“

CNN анализира множество случаи, в които пуснати от въздуха бомби са ударили цивилни райони в Украйна след началото на инвазията на 24 февруари.

"Ние хвърлихме само нелокационни ракети", казва Максим, имайки предвид това, което анализаторите описват като "тъпи бомби" - неуправляеми боеприпаси, които представляват по-голям риск от причиняване на безразборни щети. "Просто използвах обичайните експлозивни бомби, направени от чугун... същия вид, който се използваха по време на Втората световна война с някои промени тук-там през годините. Има по-модерни балистични разновидности, разбира се, но фактът остава че не сме ги използвали", добавя Максим.

Миналата седмица представители на САЩ и НАТО заявиха, че Русия е разчитала много повече на по-малко сложни, така наречени "тъпи бомби", отколкото на своя арсенал от прецизно насочвани боеприпаси.

"Трудно е да се каже на този етап дали това се дължи на разходи, дали това се дължи на липсата на инвентар или това е просто са водени от желанието да бъдат по-брутални при използването на сила", каза висш служител на НАТО.

Други руски войници, пленени от украинците, също говорят за заповеди в последния момент.

Сергей, който е бил с артилерийска част, каза в по-ранен брифинг за медиите, че "в 10:00 сутринта на 23 (февруари) те са били подредени в опашка и са им казали от командира за заповедта на Путин да атакуват Украйна, да превземат Киев и да "защитят населението срещу фашизма и тиранията в Украйна".

Несигурно бъдеще

Пилотите, които разговарят със CNN, не са сигурни как ще приключи войната.

"Надявам се нашите началници да контролират обстоятелствата. Как ще се развият нещата занапред, да си пожелавам някаква развръзка", казва Максим. Той също така говори за първия си контакт със семейството си у дома.

"Казах: "Жив съм", защото това беше първият ни разговор. Казах им: Жив съм и съм в плен. Говорихме за лични неща. За нашите деца, дома, не за военни неща. Разбира се, много искаме да видим нашите семейства и близки. Да се ​​срещнем с тях. И да ги прегърнем, защото са притеснени."

Но пилотите са притеснени какво може да им се случи.

"Престъпленията, които извършихме - всички ще бъдем съдени еднакво. Друго не мога да кажа. Не е възможно да се гадае... Те ще ни съдят", казва Максим.

Друг войник на различен брифинг изрази подобни чувства.

"Ужасно е да осъзнаем грешката си. Ще са необходими години, десетилетия, векове, за да се поправят отношенията", каза той. "Иска ми се да потъна в земята и да изчезна."

#Владимир Путин #пилоти #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници