Компромисен вариант: Кремъл предложи Украйна да е неутрална държава, Киев отхвърли

Компромисен вариант: Кремъл предложи Украйна да е неутрална държава, Киев отхвърли
A A+ A++ A
Обсъжда се вариантът Украйна да е неутрална държава по шведския модел. Това може да се разглежда като компромисен вариант, заяви днес пред журналисти в отговор на въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС. 

Киев отхвърли предложенията на Кремъл, според които моделите на неутралитет на Австрия и Швеция могат да бъдат пример за Украйна, се каза в изявление на президентството, цитирано от ANews.

От президентството подчертаха, че „гаранциите за сигурност“ трябва да бъдат в центъра на преговорите за прекратяване на огъня с Русия.

„Украйна сега е в състояние на пряка война с Русия. Следователно моделът може да бъде само „украински“ и само при законно проверени гаранции за сигурност“, каза нейният водещ преговарящ Михайло Подоляк в коментар на пубикуваното изявление на кабинета на президента Володимир Зеленски.

„Моделът на гаранции за сигурност е на масата за преговори. Какво означава това? Строго споразумение с редица държави гаранти, които поемат ясни правни задължения за активно предотвратяване на атаки“, каза преговарящият Михайло Подоляк в Twitter.

По-рано Владимир Медински - главният руски преговарящ с украинците и помощник на президента Владимир Путин, съобщи, че Киев предлага в Украйна да бъде създаден "австрийски или шведски вариант на неутрална демилитаризирана държава".

Песков не коментира "шведския вариант" като основа за евентуален компромис с Украйна. "Предпочитам да не се впускам в подробности. Още веднъж искам да подчертая, че в условията на продължаващи преговори е невъзможно някакво по-нататъшно детайлизиране на темата", обясни той.
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници