Петков: Корумпираните са спокойни, Гешев бди над тях! Митрофанова е виновна за Шипка

Петков: Корумпираните са спокойни, Гешев бди над тях! Митрофанова е виновна за Шипка
A A+ A++ A

"Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия. Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря. За съжаление, Путин е имал добра стратегия доста по-рано - купувайки газовите хранилища в Германия, той източва газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви Кирил Петков преди началото на срещата на властта с бизнеса. Той коментира войната в Украйна, ситуацията с горивата и събитията на Шипка на 3 март.

"Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС. Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: "дано тази буря мине покрай нас". Другият вариант е да кажем: "не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", настоя Петков.

"Европа е във война. За съжаление, войната дойде обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще бъде само част от историята", коментира премиерът.

"Война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 убити украински военни и 11 000 руски момчета. Дори в България влизат 70 000 бегълци от войната. Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи", каза още Кирил Петков.

Премиерът бе категоричен, че у нас корумпираните все още се чувстват напълно безнаказани и спокойни. "причината е, че си имат защитник и неговото име е Иван Гешев".

"Това, което се случи на Шипка – може би е случайност, но на 1 март "Възраждане" имаше двучасова среща с Митрофанова. За какво си говореха – за култура, за Пушкин? И отивайки на паметника имаше тълпа от 2000 души, не за да хвърлят топки, а за да сигурни, че българското правителство няма да поднесе букети на Паметника на Шипка. Не ни беше страх, но се качихме и сложихме букетите. Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия – на база култура, приятелство и пропаганда през годините. Имам много приятели в Москва и на много места в Русия. Това не е същото с режима на Путин. Аз затова исках да коленича на Шипка, защото руски войни са оставили своите кости там", каза още Петков.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници