Родният град на Станишев може да стане руска република

Родният град на Станишев може да стане руска република
A A+ A++ A

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон, който превзеха на 3 март. Това твърди украинският президент Володимир Зеленски и няколко украински представители, предаде "Франс прес".

"След сценария от 2014 г. руснаците се опитват отчаяно да организират фалшив референдум, за създаването на една фалшива народна република Херсон", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в "Туитър".

"Предвид факта, че няма никаква народна подкрепа, това ще бъде постановка", прогнозира първият дипломат на Украйна и призова да се наложат строги санкции срещу Русия, ако подобно нещо се случи.

"Херсон ще бъде винаги в Украйна", категоричен е Кулеба.

"Понастоящем нашествениците звънят на членовете на областния съвет, за да им предлагат да сътрудничат и да създадат независима република", заяви украинската парламентарна представителка за човешките права Людмила Денисова в "Телеграм".

Херсон е първият голям град, който руските сили превзеха след инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари. Украинският президент Володимир Зеленски призова украинските области, в това число и Херсон, да не повтарят опита на Донецк и Луганск, предаде "Асошиейтед прес".

"Окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от създаването на псевдорепублики. Те шантажират местните лидери, упражняват натиск над депутатите и търсят някого, когото да подкупят", заяви Зеленски. Украинският президент съобщи, че членове на общинския съвет на Херсон са отхвърлили планове за нова "псевдорепублика".

"Украйна ще устои на този тест. Ние имаме нужда от време и сила, за да разбием военната машина, която навлезе в нашата земя", заяви Зеленски.

#Херсон #референдум #независима република #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай