За „България без дим" ще следят доброволци

За „България без дим" ще следят доброволци
Легендарният Кирил Маричков от „Щурците" подкрепя забраната за пушене на обществени места от месеци. Снимка: „България без дим", архив
A A+ A++ A

Гражданско сдужение „България без дим" ще прави групи от доброволци, които ще сигнализират собственици на заведения, ако в тях се пуши, споделиха от сдружението.

Доброволците няма да могат да налагат санкции, но добронамерено ще предупреждават собствениците, че в стопанисваните от тях заведения не се спазват законовите разпоредби за забрана на пушенето на закрити обществени места.

От 1 юни, датата на влизането в сила на забраната, до 30 септември на интернет страницата на сдружението са постъпили 151 сигнала за неправомерно тютюнопушене, каза Павел Антонов от „България без дим".

По думите му 76 от сигналите са били от столицата, а забраната е била нарушавана най-често в заведения за развлечения и за обществено хранене.

Сигналите са били препратени към регионалните здравни инспекции.

В понеделник собственици на заведения отново настояха да се отмени забраната за пушене на обществени места, като дори предложиха да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим.

Междувременно на пресконференция министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че тревожно високо е пушенето сред българските ученици – момичетата са на второ място по пушене в Европа, а момчетата на четвърто.

Данните министърът представи, след като обяви ученически конкурс за живот без тютюн, който се провежда за пета поредна година в България, предаде Дарик радио.

37% от младежите на възраст между 15 и 24 години са пушачи. Средният процент за Европейския съюз обаче е едва 29%.

66 на сто от 16-годишните българи са пушили поне една цигара през живота си, показва статистика, представена от ресорния министър.

Почти 33% от момчетата на тази възраст пък са пушили поне една цигара за последния месец, допълни Атанасова.

„Категорично няма да подкрепя внесените промени за отмяна на забраната за тютюнопушене", отсече Атанасова.

Според нея въвеждането на забраната е много положителна стъпка.

Глоби за 19 700 лева са били издадени за нарушаване на забраната за тютюнопушене в периода 1 юни – 27 септември 2012 г., каза министър Атанасова.

За периода в страната са извършени 74 669 дневни и нощни проверки на над 71 500 обекта в работни и почивни дни.

Издадени са 1470 предписания, съставени са 123 акта на физически лица, издадени са 81 броя наказателни постановления на физически и юридически лица на обща стойност 19 700 лева, допълни данните Атанасова.

Проверени са 10 226 обекти за хранене, 5024 детски заведения, 14 000 здравни заведения, 1292 открити обекти, за които важи забраната.

Премиерът Бойко Борисов също вече коментира, че това не е обсъждано от парламента и трябва да се направи избор още веднъж – „дали здравето или кафенетата".

#Европа #тютюнопушене #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #България #сдружение #Гражданско сдружение #„България без дим" #доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници