Дипломат №1 на Украйна Кулеба: Поисках 24 часа без огън, а те искат да се предадем! Няма как

Дипломат №1 на Украйна Кулеба: Поисках 24 часа без огън, а те искат да се предадем! Няма как
A A+ A++ A

Русия не желае да установи временно прекратяване на огъня. Тя иска Украйна да се предаде, но това няма никога да се случи, защото сме силни.

Това обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата с руския му колега Сергей Лавров в Турция. Той съобщи, че разговорите са били посветени предимно на хуманитарните въпроси и, че не са коментирани руските условия за мир - прекратяване на военните действия; промяна на конституцията, за да се обяви неутралитет; признаване на Крим за руска територия; признаване на завладените от Русия сепаратистки региони Донецк и Луганск за независими държави.

"Това в момента е основен въпрос - да облекчим състоянието на пострадалите, поне да има 24 часа без огън, за да могат от Мариупол и Киев да избягат цивилнитеи болните, които с нищо не са виновни. Няколко пъти го помолих да адресира хуманитарните въпроси, Русия не желае да установи временно прекратяване на огъня. Тя иска Украйна да се предаде. Но Украйна е силна и продължава да се бори. Украйна не позволи да се изпълнят първоначалните планове на Русия".

Кулеба сподели, че се надява бъдещите преговори с Русия да се водят "без клишета".

"Когато Русия е готова за такива разговори и аз ще бъда готов. Тогава ще продължим". 

Лавров споделил, че предложенията на Песков за мир трябва да се решат на различен формат - в Беларус.

"Те ще продължат агресивните си действия, докато Украйна не се съобрази с желанията им - да се предаде. Това е недопустимо за нас. Те се опитват да убият надеждата сред мирното население".

Кулеба разказал на Лавров за един случай на убити мирни граждани и изрази надежда, че руският външен министър ще настоява да се разследват престъпленията на руската армия".

"Ние не планираме да атакуваме други страни. Не че атакувахме и Украйна", споделил Лавров на соя колега по време на срещата.

#Дмитро Кулеба #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници