Няма връзка с Чернобилската АЕЦ: Над 100 работници са блокирани

Няма връзка с Чернобилската АЕЦ: Над 100 работници са блокирани
A A+ A++ A

Системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност. 

„Генералният директор посочи, че контактът със системите за следене на предпазните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е бил изгубен“, се казва в изявление на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирано от БТА. „Агенцията проучва състоянието на системите за наблюдение на защитите на други места в Украйна и скоро ще предостави допълнителна информация", пише още в съобщението.

Агенцията използва данните от предпазните съоръжения, за да следи състоянието на ядрените материали.

Над 100 работници са блокирани в Чернобил

Въпреки че вече не е работеща електроцентрала, Чернобил никога не е бил напълно изоставен, и централата все още изисква постоянно управление. След като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължиха да работят няколко години и цял град - Славутич - беше построен за настаняване на работници, които бяха евакуирани след аварията.

Припомняме, че съоръженията за радиоактивни отпадъци в затворената Чернобилска атомна централа бяха превзети от руските сили миналия месец. Русия казва, че е осигурила мястото на АЕЦ-а, съвместно с украинската национална гвардия, но Украйна оспорва тази теза и твърди, че руските войски имат пълен контрол.

Още от първия ден на руската инвазия работниците в Чернобилската АЕЦ са блокирани там. И така повече от 12 дни над 100 работници са затворени в електроцентралата. Други 200 украински пазачи, които отговарят за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

Блокираните в централата служители вече почти нямат храна и тъй като не знаят колко време ще стоят там, се ограничават до едно хранене на ден. Основното им меню включва хляб и каши. В централата няма и места за спане, така че хората спят на преносими легла, по масите и по пода. Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да изпълняват безопасно задълженията си в ядрената площадка, предаде Нова телевизия, като се позова на Би Би Си.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси за пореден път подчерта, че е изключително спешно руските власти да позволят ротация на смяната в Чернобил, която обслужва ядрените съоръжения 13 дни без прекъсване, което поставя под огромен риск сигурността на централата.

В Украйна в момента работят 8 от 15 ядрени реактора

В Украйна в момента работят 8 ядрени реактора от общо 15, като 2 от тях са в Запорожката АЕЦ, която от миналата седмица е под контрола на руските сили, пише Mediapool.

Преди 4 дни пожар избухна в административна сграда в близост до най-голямата ядрена централа в Украйна - Запорожката АЕЦ. Впоследствие МААЕ съобщи, че атомните централи в страната работят нормално, а Владимир Путин увери френския президент Еманюел Макрон, че няма намерение да атакува ядрени централи в Украйна и че е съгласен да се организира среща под егидата на МААЕ за разработване на механизъм за обезпечаване на сигурността на ядрените обекти в Украйна.

#Чернобилската АЕЦ #Украйна #война #Русия #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници