Разследват кмета на Созопол за злоупотреби с обществени поръчки

Разследват кмета на Созопол за злоупотреби с обществени поръчки
Има и съмнения за длъжностно присвояване в особено големи размери. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Прокуратурата разследва кмета на Созопол Панайот Рейзи по две линии: злоупотреба с обществени поръчки и присвояване в особено големи размери.

Едно от досъдебните производства е след доклад на Сметната палата за злоупотреби при обществените поръчки. Според инспекторите Рейзи еднолично без търг е сключвал договори като е толерирал определени фирми.

Има и съмнения за длъжностно присвояване в особено големи размери, предаде бТВ.

Рейзи е разследван за най-големия обект на територията на общината, чието строителство се превърна в сага, започнала още през 2004 г. – пречиствателната станция за отпадни води за 75 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда".

Агенцията за държавна финансова инспекция е установила, че два пъти е плащано за подготвителни дейности на една и съща фирма.

Самият Рейзи отрича. По думите му има сключен договор и парите си пристигат на етапи.

„Те бяха държавни пари – 4 млн. от бюджета, 5-6 млн. от ПУДООС и т.н. Това е цялата история. Специално пък ПСОВ толкова проверки има направени там, на всички нива, ама каквито си помислите – прокуратура, ДАНС, ПУДООС, министерството последно беше поръчало независима оценка дали е определено правилно местото", коментира Рейзи.

Според окръжния прокурор на Бургас Красимира Кателиева обаче през периода 2010 г. са присвоени пари, отпуснати по договор за ПУДООС към МОСВ за строително-монтажни работи за пречиствателна станция за отпадни води.

Размерът предстои да бъде уточнен след извършване на всички експертизи по делото.

Събирането на доказателства по делото не е приключило. Висящо е и досъдебното производство за злоупотреба с общински средства.

Кметът на Созопол еднолично, без търг, е дал на определени фирми ремонт на детска градина, доставка на храни за детските градини и сеч на дървесина.

Това става ясно от информация, предоставена от държавната финансова инспекция. Става въпрос за над 584 000 лева, посочва бТВ.

Инспекторите констатират, че тази практика поставя под съмнение как са изразходени средствата и чии интереси са защитени.

Следващата година, установените нарушения са за над 1 337 000 лева. На кмета Рейзи и главния юристконсулт на общината са съставени общо 19 акта за административни нарушения.

„Ако някъде нещо е допуснато, то е не толкова от целенасочени действия, а от някаква небрежност, от някакво незнание. В това се свеждат нашите грешки. А иначе целенасочено да бъде конкретно избран изпълнител, да бъде определено за някой, няма такова нещо! При нас е всичко точно, ясно и прозрачно”, каза кметът на Созопол.

По думите му няма злоупотреби с обществени поръчки.

„Нещата вървят нормално в общината, обществените поръчки на този етап всичко е нормално, няма никакви санкции, нищо. Сметната палата преди време беше направила някакъв коментар, съответно бяха извършени проверки от прокуратура, нормално е всичко. Сега, че се отнасят някакви санкции от време на време, поради това, че някъде нещо е допуснато, това са рутинните неща, нормалните неща”, каза Рейзи.

„Не мога да се притеснявам, защото нищо не отклонявам. Аз пак ви казвам, в крайна сметка от 1999 г. съм в общината – зам.-кмет, председател, сега и кмет. До тук, правил съм някъде грешки, но те са си в нормалните граници. За отклоняване на средства, за такива неща, това е пълна глупост!", добави градоначалникът.

Той определи финансовото състояние на общината като „малко над средното добро ".

За допуснатите грешки, кметът Рейзи обвини контролните органи. И се обяви против предварителните контроли за обществените поръчки.

„Сега всяка една обществена поръчка, която напишем, я изпращаме в комисията, тя я проверява, после ни я връща, казва това не искаме, искаме това, айде пак наново, така губим 2 месеца в проверки. Аз казвам така: в тази държава има ли закони? Има. Който не ги спазва, да си носи кръста", обясни кметът на Созопол.

Досъдебни производства са образувани и срещу сегашния кмет на Несебър Николай Димитров и бившия на Приморско – Димитър Димитров.

Разследванията на прокуратурата за тези кметове продължават вече години.

#Созопол #Панайот Рейзи #Сметната палата #обществени поръчки #Оперативна програма „Околна среда" #ДАНС #МОСВ #Несебър #Николай Димитров #кмет на Несебър #Димитър Димитров #Приморско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници