Продължават тежките боеве в Северна, Източна и Южна Украйна

Продължават тежките боеве в Северна, Източна и Южна Украйна
A A+ A++ A

Много градове в Украйна са подложени на силен руски обстрел. Сред мишените попадат и граждански обекти. Най-тежък е натискът срещу градовете в южната част на страната, с излаз на Черно море. Редица западни компании спират продажбите в Русия.

Междувременно независими медии прекъсват работата си в страната, след като Москва одобри драконовски закон за цензуриране на репортажи за войната в Украйна.

Тежките боеве продължават в северната, източната и южната част на Украйна.

Киев понесе нови руски ракетни удари, като в столицата се чуват експлозии.

Бомбардировките продължават в североизточните градове Харков и Чернигов.

Югоизточният пристанищен град Мариупол е обкръжен и обстрелван, а кметът Вадим Бойченко призова за хуманитарен коридор. Градът е под обсада от четвъртък и Бойченко вече предупреди за хуманитарна катастрофа там. Прекъснати са електроснабдяването и водоснабдяването в резултат на „безмилостните“, по думите на Бойченко, руски атаки. Храната също е на свършване.

Мариупол е стратегически важен, защото контролът върху него ще създаде сухопътен коридор между Крим и подкрепяните от Русия региони Луганск и Донецк.

Междувременно чуждестранни медии, сред които Би Би Си и Си Ен Ен съобщиха, че прекратяват репортажите от Русия, след като президентът Путин подписа законопроект, който ще наказва за разпространението на „фалшива“ информация за руските въоръжени сили с до 15 години затвор.

В Русия също така беше забранена социалната мрежа Фейсбук, блокиран е достъпът до Туитър и Ютюб. Москва каза, че е предприела действията, след като достъпът до няколко профила на руски медии е бил ограничен във Фейсбук.

Редица западни компании, като „Майкрософт“, „Самсунг“ и „Шанел“, спират продажбите си в Русия.

В много градове по света се проведоха демонстрации в подкрепа на Украйна и нейния президент Володимир Зеленски.

Хиляди хора излязоха снощи по улиците на грузинската столица Тбилиси и чешката - Прага, а президентът Зеленски направи обръщение към тях чрез видеовръзка.

Всички вие днес сте украинци, каза Зеленски на Европа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници